bezár
 

gyerek

2011. 03. 15.
Több mint 200 produkció a Nemzetközi Gyerekszem Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Filmkészítő gyerekek több mint kétszáz alkotását vetítik le a Nemzetközi Gyerekszem Filmfesztiválon március 18. és 20. között a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület immár harmadik alkalommal rendezi meg a fesztivált, amelyre - Dél-Koreától Finnországon át Spanyolországig - a világ számos országából neveztek alkotásokat gyermekfilmesek. Az előzsűri 220 filmből választotta ki azt a 136 produkciót, amelyek bekerültek a versenyprogramba. A többi 84 alkotást az információs kategóriában mutatják be - tájékoztatta az MTI-t a fesztivál sajtóreferense.

Az ingyenesen látogatható seregszemlén ezúttal is szerepelnek a budapesti és vidéki gyermekotthonokban, valamint iskolákban működő Gyerekszem filmszakkörök munkái.

A versenyprogramban látható műveket a Tóth Tamás filmrendező vezette, nemzetközi szakemberekből álló zsűri értékeli, a díjkiosztót vasárnap az Uránia mozi nagytermében. A korábbi hagyományokat folyatatva egy diákzsűri is oszt majd díjakat.

A fesztiválon az animációs filmkészítést is kipróbálhatják a gyerekek Szoboszlay Péter, a Képről Képre Műhely vezetőjének irányításával. A Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező nyerte el először a Gyerekszem Művészeti Egyesület által idén alapított Macskássy Katalin-díjat, amelyet a közlemény szerint "ezentúl minden évben olyan szakember kap, aki alkotó-nevelő módon filmes projektet hoz létre gyerekekkel".

A színes programok között a jelmez- és maszkbemutatón Breckl János jelmezeit próbálhatják fel az érdeklődők. A fesztiválon 18-án, pénteken rendezik meg azt a konferenciát, amely a gyerekekkel való filmes munka pedagógiai és terápiás lehetőségeivel foglalkozik. A szervezők felhívták az érdeklődők figyelmét arra, hogy a konferencián való részvételhez és a vetítések megtekintéséhez előzetes helyfoglalás szükséges az Uránia jegypénztárában.

A 20-án, vasárnap, a díjátadó után, 15 órától ismét levetítik a győztes munkákat, a fesztivált követő hetekben pedig a budapesti Puskin moziban és Békéscsaba, Győr, Pécs, valamint Kecskemét art mozijaiban is bemutatják az alkotásokból összeállított filmes blokkot.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Könyvbemutató másképp

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés