bezár
 

irodalom

2007. 02. 26.
A legszebb halál
Bak Zsuzsanna felolvasóestje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legszebb halál Szeptember óta a Toldi mozi ad esélyt kéthetente péntekenként a végzetes hatású irodalmi sokkra vágyó öngyilkosjelölteknek. Az késő esti felolvasás-sorozat szellemi atyja Szentmiklósi Tamás tanár, aki rendszerint 23 óra (!) magasságában önironikus felhangú bemutatót tart a kisvetítőben az aktuális szerzőről, majd egy interjú keretében óvatosan felkészíti a hallgatókat a következő egy-másfél óra elkerülhetetlen stációira.
Bak ZsuzsannaBak Zsuzsanna felolvasóestje – Nyitott Műhely, 2006. november 10. 23 óra

Tények: sajnálatos módon az elmúlt hétvégén a mozi egyéb kulturális programoknak adott helyet, így Bak Zsuzsanna (21? éves), az I. A. T. Kiadó gondozásában megjelent Tanulmányok című első prózakötetének bemutatására a Nyitott Műhelyben került sor.

prae.hu


Hangulatjelentés: dohányosbrigádként rostokoltak néhányan a bejárat előtt, vacogás közben szippantva a Déli pályaudvar éjszürke, hantolt betonmezein a nagyvárosi odőrt (sokan érkeztek Egerből, Zsuzsa szülővárosából). Odabent viszont örvendve a befűtött, hangulatos és jobbára bódító teaillattal átjárt műhelyben már türelmetlenül fészkelődött a vendégsereg java.

Becsengetés: a moderátor tanár úr Brenyó Józsefet, a kiadó vezetőjét beszéltette a fiatal tehetségek felkarolásának koncepciójáról. Kiderült, hogy a kiadónál a grafikus, a tördelő és a szerzők is mind pályakezdők. Brenyó úr személyes küldetéséről, a kiadó szerzőinek sikereiről, valamint a Zsuzsával való találkozásáról beszélt hosszasan. A második megszólított maga a szerző volt, aki kissé izgatottnak, talán idegesnek is tűnt. Zsuzsa válaszaiban ezúttal – eltérően korábbi megnyilatkozásaitól – nem foglalta össze iróniával eddigi életútját, hanem kifejezetten szűkszavúnak és kimértnek bizonyult.

Katarzis: éjféli harangszóhoz közeledve máris kezdődött a felolvasás. A szövegek részint az említett kötetből, részint a jövőre megjelenő következő anyagából kerültek ki. Közben jól időzített, halk zene (Sclavis Louis, Don Cherry, Garcia-Fons, Klucevsek-válogatás) szólt. A szerző korábbi tragikomikus hangvétele helyett szinte drámai hatású szövegek hangzottak el.

Rájátszás: a jól érzékelhető váltás hatására újabb kérdezz-felelek alakult ki. Szentmiklósi az egymással szembe tartó metrószerelvényeket, és bizonyosan az egyikre sem felszálló (vagy mégis?) alkotót, nőt emlegetett egy hasonlatban, reakcióként Zsuzsa lelki vívódásaira és más szerzőként való újjászületésére.


Értékelés

Atmoszféra: a Nyitott Műhely megfelelő helyszínnek bizonyult, vidámabb kisugárzása volt, mint az előadónak magának.

Előadásmód: a három beszélő remek eszmefuttatásokba bonyolódott, így csak követni kellett tudni, miről és kiről van éppen szó.

Befejezés: remek döntésnek bizonyult a szerzőtől, hogy kilépett álarca mögül… Remélhetőleg a tavaszi kötetben elbeszélőként is teljességgel képes lesz erre, hogy a szélesebb közönség és a szakma is felfigyeljen az íráskészséggel és nagy sorssal megáldott Bak Zsuzsannára.

nyomtat

Szerzők

-- Ekrajoza Kromaton --


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés