bezár
 

gyerek

2010. 09. 27.
Az olvasást népszerűsítené a miskolci állatkert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alapvető feladatának tekinti a Miskolci Állatkert és Kultúrpark a fiatalok környezettudatos szemléletének formálását, és az olvasás népszerűsítésében is közreműködik: ennek érdekében két párhuzamosan induló programot indít, a Veszíts el egy könyvet elnevezésű játékot és a Könyvcsere akciót.

prae.hu

Jánosi Ferenc állatkertvezető az MTI-nek elmondta, hogy a fiatalok élményeket szerezhetnek az élővilág sokszínűségéről az állatkertben tett látogatásokon, és a különböző tematikus programokból is sokat tanulhatnak.

Az állatkerti programok azonban nem helyettesíthetik az olvasást. "Komoly gondnak látjuk, hogy az olvasás mint az önképzés egyik alappillére folyamatosan veszít népszerűségéből, és a funkcionális analfabéták aránya egyre magasabb" - fejtette ki álláspontját.

Véleménye szerint az olvasás népszerűsítésére minden lehetőséget meg kell ragadni, ezért az állatkert aktívan részt kíván venni ebben a munkában. "Elsősorban az állatokkal, az állat- és természetvédelemmel kapcsolatos könyvek népszerűsítését tartjuk hozzánk közel állónak" - húzta alá.

A két párhuzamosan induló program egyike a Veszíts el egy könyvet játék, amely már Magyarországon is sikerrel működik. Lényege, hogy a játékban részt vevők szokatlan helyeken bukkanhatnak könyvekre, amelyeket elolvasás után szintén "elhagyhatnak".

"Terveink szerint alapvetően iskolákban helyeznénk el könyveket, és az eseményeket a miskolci állatkert honlapján, kifejezetten erre a célra létre hozott fórumon kísérnénk figyelemmel" - fejtette ki Jánosi Ferenc.
A másik akció a Könyvcsere. A program lényege: előre meghirdetett helyeken lehetőséget biztosítanak, hogy az olvasó megunt, állatokkal foglalkozó könyveit becserélje egy másik, hasonló témájúra.

A könyvcsere helyszíne lehet az állatkert, iskolák, kulturális intézmények, de forgalmasabb kereskedelmi központokat vagy akár szokatlan helyszíneket is szeretnének bevonni a programba.

A könyvcsere akciókat állatbemutatóval, állatsimogatóval és állatvédelmi információs tájékoztatóval, "témaasztallal" színesítenék.

Terveik szerint mindkét játék október 4-én, az állatok világnapján indul az állatkertben - s hogy mikor és hol folytatódik, az attól is függ, hogy hányan csatlakoznak a kezdeményezésekhez.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés