bezár
 

gyerek

2010. 09. 20.
Mesedarabbal indul az évad Miskolcon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is mesedarabbal indul az évad a Miskolci Nemzeti Színházban, a teátrum életében ez a szokás már hagyományosnak nevezhető - mondta el Árvai Judit, a színház kommunikációs és marketingvezetője hétfőn az MTI-nek.

prae.hu

Gabnai Katalin A mindenlátó királylány című mesejátékának miskolci bemutatójához Rossa László írt zenét, rendezője Seres Ildikó - ismertette a részleteket Árvai Judit.

A darab témája kapcsán kifejtette: Tüskerózsa, az eladósorba került királylány apja csak ahhoz a kérőhöz adja hozzá gyermekét, aki el tud bújni a lány elől. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen a királylány "mindenlátó", és eddig mind a 99 kérőjét megtalálta.

Ekkor érkezik János, a szegény kondás, hogy ő is szerencsét próbáljon. Barátai, az állatok segítségével először a Tisza mélyére bújik, utána a Nap mögé, de Tüskerózsa mindenhol megtalálja. A királylánynak megesik Jánoson a szíve - sőt beleszeret -, és mivel nem akarja, hogy a századik kérője is kudarcot valljon, megpróbálja elküldeni az udvarból. János azonban nem adja fel, marad, és harmadszorra sikerül úgy elbújnia, hogy Tüskerózsa nem találja, így övé a fél birodalom és a lány keze.

Árvai Judit a mesedarab szerzőjéről kifejtette: Gabnai Katalin színikritikus, író, a hazai drámapedagógia jelentős alakja. Tévé- és rádiójátékai mellett több gyerekdarabot is írt, amelyek témáját legtöbbször a magyar népköltészetből merítette. A mindenlátó királylány volt e gazdag pálya első mesejátéka.

A darabot egyébként már hétszer mutatták be az ország más teátrumaiban - elsőként 1983-ban -, Miskolcon azonban meglepetésekkel készülnek, hiszen Rossa László csak ehhez írt különleges népművészeti alapokból merítő zenét.

Árvai Judit hozzáfűzte: nagyon rég volt népmesei elemeken nyugvó mű a borsodi megyeszékhely teátrumában. Az alkotók palócos területre helyezték a mesét, így az "ízesség" megjelenik a színpadon, tehát nemcsak a gyerekeknek jelent majd élményt, hanem a felnőtteknek is.
A Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában pénteken 17 órakor tartják a bemutató előadást.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés