bezár
 

gyerek

2010. 07. 03.
Mi ketten: az autó meg én
A Pagony Kiadó Autósmesék című antológiájáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mi ketten: az autó meg én Ha egy jó tündér teljesítené egy kívánságát, valószínűleg kisfiam is egy igazi autót szeretne, akárcsak Dani, az antológiát nyitó mese főhőse. Tündérek híján maradnak az Autósmesék – mai mesemondóktól: Berg Judit, Nádori Lídia, Kocsis Péter, Lackfi János, Lőrincz Judit Lídia, Czigány Zoltán, Nógrádi Gábor, Finy Petra, Mosonyi Aliz, Békés Pál, Dragomán György és Kiss Ottó tollából.

Nagy várakozással vettük kézbe az Autósmesék című antológiát. Én azért, mert szeretem a mai mesemondókat, a kisfiam pedig azért, mert minden legalább négy keréken guruló teremtményért rajong. Ez a rajongás olykor meg tudja keseríteni az életet, de alapjában véve azért mégiscsak esélyt ad a túlélésre viharos délutánokon, mikor már senkinek sincs kedve gyurmázni, de kimenni sem lehet a zuhogó eső miatt. Hiába no, az autósmese mindig bejön. Ezt nyilván a kötet szerkesztői sem gondolják másként: ráéreztek a témában rejlő lehetőségre, és kortárs szerzőket kértek fel, hogy írjanak mesét autókról, pontosabban, hogy írjanak autósmeséket, ami nem egészen ugyanaz.

prae.hu

Autósmosás


Az autósmesének ugyanis nem feltétlenül az autó a főszereplője. Az autó gyakran inkább csak ürügy, egyfajta elrugaszkodási pont, ahonnét a történet kiindul (pl. Nádori Lídia: Az óriás közbelép), vagy éppen egy sajátos látószög, ahonnan nézve a mesemondók elmesélhetik, amit éppen fontosnak gondolnak (lásd Lőrincz Judit Lívia vagy Békés Pál írását). E történetek egy része ugyanis az élet komoly, felnőttes dolgairól szól: hősiességről, hűségről vagy akár a halálról. Mint például Kiss Ottó Ati és a holdvilág című meséje, melynek végére a főhős, egy Ati nevű kisfiú számára világossá válik, hogy az öregek, akik egyik pillanatról a másikra eltűnnek közülünk, valójában Hanna kisasszonyhoz utaznak a holdra, hogy segítsenek neki meggyújtani a holdlámpákat. Ezt az utat pedig csak egy különleges, egyszer használható autón tehetik meg, amit nekik maguknak kell megépíteni, saját kezűleg. Ati ezt rögtön megérti, mint ahogy a kisfiam is értette.

Az elmúlásról szól Békés Pál Kocsi, a locsoló című története is, ami valószínűleg mélyebben megrázza a felnőtt olvasókat. Nehéz nem azonosítani a mennybe menő locsolókocsit magával Békés Pállal, én például felolvasás közben végig azon tűnődtem, mi mehetett végbe benne, miközben ezt a történetet írta. A kisfiam nem is értette, hogy miért akadok el folyton, elmagyarázni pedig nem tudtam vagy talán nem akartam.

Felmerül a kérdés, hogy hány éves gyerekeknek szólnak ezek történetek. Talán csak az első három írásról (Berg Judit: Hová tűnt a kistigris?, Nádori Lídia: Az óriás közbelép, Kocsis Péter: A Vakond autója) mondanám, hogy kisebbeknek is szóló, klasszikus értelemben vett mese, a többség inkább már iskolásoknak íródott. Ezt sugallja a könyv illusztrációja és a tipográfiája is. A képek nem uralkodnak a szöveg felett, inkább szellőssé, átláthatóvá teszik az oldalakat, a tördelés és a betűméret egyaránt alkalmassá teszi a könyvet arra, hogy egy kisiskolás első kedvenc olvasmányai közé kerüljön.

És most a többi kedvencről. Dragomán György Mágnesjoghurt című írása a Fehér királyból megismert tárgyi világot idézi. A roncstelepi fiúk saját építésű autóinak versenye azt az izgalmat, feszültséget hozza, amit a Dzsátá történeteiben élhettünk meg (egy robotautó feldarabolja a többi autót, és magába építi az alkatrészeiket, de aztán fordul a kocka, és őt darabolják fel), csak a befejezés derűsebb némileg.

Nógrádi Gábor Ne sírj, ne sírj kicsi kocsi! és Lőrincz Judit Lívia Zápor Jóska című meséi talán azért olyan kedvesek nekem, mert saját gyerekkorom, a 70-es és 80-as évek világát idézik meg. Mosonyi Alíz Autómeséi pedig szinte már versbe hajlóan szépek, gyerekeimnek is ritmusuk, visszatérő soraik miatt tetszettek annyira.

Mit is kívánhatna mást egy fiús anyuka, aki szereti a kortárs írókat? Az Autósmesék tökéletes találat. Olyan antológia, amelyben bármely kisfiú fog kedvére valót találni, és talán még a lányok is szívesen olvassák. Van benne fiatal és öreg autó, igazi autó, játékautó, kukásautó, locsolóautó, jádeautó, kerek autó, szögletes autó, lyukas autó...


A kötetet Rubik Anna illusztrálta.

nyomtat

Szerzők

-- Széni Katalin --


Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés