bezár
 

zene

2010. 06. 26.
Százmillió embert érdekelhet, mi lesz Kaposváron
Beszélgetés Bolyki Györggyel, a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál igazgatójával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Döbbenetesen magas színvonalú fesztivál Kaposváron, ami százmillió embert érdekel? Bolyki Györgyék nem egy országban akarnak tömegekhez szólni, hanem a több országban lakó, legmagasabb színvonalat kereső emberek tömegéhez. A BBC előrejelzése szerint ez százmllió is lehet idén.

prae.hu

Bolyki György nevét elsősorban a Bolyki Brothers a capella együttes révén ismerhette meg a magyar közönség, mi most azonban a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál igazgatójaként beszélgettünk vele.

Bolyki György

PRAE.HU: Hogyan és miért vállalkozik ma valaki egy kamarazenei fesztivál szervezésére?

Bolyki György: Tavaly májusban sétáltam a Zeneakadémia előtt, és egyszer csak rám köszönt a Kokas Katalin-Kelemen Barnabás házaspár. A két világjáró hegedűművész elmesélte, hogy egy kamarazenei fesztivált szeretnének létrehozni. Erre én sok sikert kívántam nekik, de eszembe sem jutott, hogy én is beszálljak a megvalósításba.

Kokas Katalin

Nem sokkal később náluk vacsoráztam, és visszatértünk az ügyre. Attól a pillanattól kezdve volt érdekes számomra az ötlet, amikor azt láttam, hogy a fesztivál érdekében mindketten hajlandók az egész világra kiterjedő kapcsolati hálójukat működtetni. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a világ élvonalába tartozó muzsikusokként folyamatosan „szállítani” fogják a legjobb, legérdekesebb előadókat a fesztiválra, akik – köszönhetően a baráti felkérésnek – hivatalos fellépti díjuk töredékéért is elvállalják a felkérést.

E szisztéma működése már az első fesztiválon mintegy százmillió forint megtakarítást jelent számunkra. Na, ez már érdekes! Kokas Kati művészeti vezetőként összeállította a klasszikus zenei programot, én pedig létrehoztam egy működőképes konstrukciót, kiegészítettem egy-két programelemmel, és máris kész lett az első Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest).

PRAE.HU: Milyen viszonyban van ez a fesztivál a megszűnt, illetve megszűnéssel küzdő kortárszenei fesztiválokkal? (Pl. Ultrahang Fesztivál és Making New Waves.) Érdemes ebben a helyzetben új fesztivál(oka)t létrehozni?

A fentiekből adódik, hogy semmilyen fesztivállal nem vagyunk semmilyen viszonyban. A Kaposfest-et önmagában kell értelmezni, mint a Dél-Dunántúli Régió és az ország legújabb prémiumkategóriás rendezvényét.

Sokan kérdezik, nem félünk-e attól, hogy a Sziget fesztivállal néhány napos átfedésben vagyunk? A válaszom az, hogy nem. Mi nem az ő közönségüket célozzuk meg, hanem az igényes, a valódi, minőségi és magas színvonalú kultúrát kedvelő fiatalokat és idősebbeket.

Egy hasonlattal élve: a Sziget és a hasonló tömegfesztiválok a kulturális élet McDonald’s-ai. Nevükben is benne van, hogy „tömeg”-ben gondolkodnak, épp ezért ugyanazt kínálják és ugyanúgy, mint ahogy azt a világ összes hasonló rendezvénye teszi. Jó esetben úgy működnek ezek a rendezvények, mint egy jól menedzselt gyár, ipari mennyiségben gondolkodva szállítják a fogyasztóknak a tömegtermékeket.

Mi nem a mennyiséget célozzuk meg, hanem a minőséget. Nem több százezer embert várunk Kaposvárra, hiszen ez a város egy kis ékszerdoboz, el sem bírná. Nekünk elég napi két-háromezer vendég, akik a legmagasabb minőségre kíváncsiak. A program is ennek alapján készült, és úgy tűnik nemzetközi szinten is elismerést váltott ki. A fesztivál mind a tizenhat klasszikus zenei koncertjét beválogatta műsorába az Európai Rádió Unió genfi közgyűlése. Amennyiben a BBC prognózisa helyes, ez kb. 100 millió plusz hallgatót jelent majd Európa országaiban. Ez viszont már több, mint amit az összes tömegfesztivál együttvéve produkálni tud – tehát a színvonal is képes tömegekhez eljutni, csak pont fordított logika mentén.

Nem egy országban akarunk tömegekhez szólni, hanem országok tömegeiben a kevés, legmagasabb színvonalat kereső emberhez. Az éttermi hasonlatnál maradva: egy gyorsétterem soha nem fog Michelin-csillagot kapni, mivel nem minőséget akar eladni, hanem mennyiséget. A Costes étterem viszont kifejezetten ezt tűzte ki célul. Mi szeretnénk idővel mind a három csillaggal büszkélkedni, ami azt jelenti, hogy a világ minden részéről érdemes útra kelni az általunk biztosított élmények miatt.

PRAE.HU: Tudomásom szerint nem ez az első fesztivál, amelyet Ön ösztönzött, például 2009 szeptemberében a Munkahelyi Zenekarok Fesztiválját is Ön szervezte az A38-as Hajón. Vajon hogyan "vetemedik" egy elismert zenész fesztiválszervezésre?

Zenészként, művészemberként nem a fesztiválokért rajongok, hanem ügyekért. Ha egy program legideálisabb megjelenési formája a fesztivál, akkor fesztiválként szervezem meg. A Munkahelyi Zenekarok Fesztiválja hagyományteremtő kezdeményezés, melyet minden évben szeretnék megrendezni. Szeretném, ha a vállalatok, cégek életében ugyan úgy megjelenne a közös zenélés, éneklés, mint ahogy ezelőtt száz évvel ott volt. Minden munkahelynek saját repertoárja volt – gondoljunk csak a bányászdalokra vagy a fonóban énekelt dalokra. Az együtt zenélő, éneklő emberek között teljesen más minőségű kapcsolati háló alakul ki, mint ahol ez a közös élmény hiányzik.

PRAE.HU: Miért pont kamarazenei fesztivált és miért éppen Kaposváron szerveznek?

Mert bennünket csak a minőség érdekel. A jó kamarazenei fesztiválok pedig mindenhol a világon a minőség csúcsát jelentik. Ennek egyik fő oka, hogy az előadók mindegyike saját hangszerével a világot járó szólista. Ezek a kimagasló tudású művészek jönnek össze egy-egy ilyen alkalommal, hogy együtt muzsikáljanak. Minden formáció új, és csak egyszer lép fel, így igazi kuriózumokat hallhat a közönség, a legnagyobbak előadásában.

A könnyedebb koncertek esetében is az együttmuzsikálás a cél, ezt példázza a Jam-Session Találkozó. Arra bíztatjuk a fiatalokat, hozzák el hangszereiket, és csatlakozzanak a színpadon álló sztárokhoz. Együtt lehet muzsikálni Charlie-val, Somló Tamással, Tóth Verával és Gabival, Falusi Mariannal, vagy a United együttessel.

Kaposvár

És hogy miért Kaposvár? Amíg nem ismertem a várost, csak azt tudtam válaszolni, hogy a fesztivál művészeti vezetője, Kokas Katalin kaposvári. Ma már inkább azt kérdezem: hol máshol, ha nem Kaposváron? Fantasztikus hangulatú, derűs város, rend van, az emberek szeretnek itt élni, és ez látszik is. Ugyanakkor képes egy héten keresztül olyan programokat nyújtani az idelátogatóknak, hogy a zenehallgatás mellett egy pillanatig se kelljen unatkozniuk. Ideális helyszín egy minőségorientált, nemzetközi hírnévre pályázó fesztivál számára.



A fesztivál programja

Klasszikus zene
(művészeti vezető: Kokas Katalin)

Augusztus 13. péntek, 19:00 - Szivárvány Zeneház, Noszlopy Gáspár u. 5-7.

Nyitóhangverseny
Felix Mendelssohn: 
Esz-dúr oktett, Op. 20.

közreműködik:
Joshua Bell, Mikhail Ovrutsky, Kokas Katalin, Alina Pogostkina – hegedű
Gál Zoltán, Gilad Karni – mélyhegedű
Jonathan Cohen, Kokas Dóra – gordonka

szünet

Igor Sstravinszkij: 
A katona története

közreműködik:
Kelemen Barnabás – hegedű
Knut Erik Sundquist – nagybőgő
Horváth Bence – trombita 
Káip Róbert – harsona
Klenyán Csaba – klarinét
Lakatos György – fagott
Rácz Zoltán – ütőhangszerek 
Vezényel: Kocsis Zoltán 
Narrátor: Mácsai Pál

Augusztus 14. szombat, 11:00 - Református templom, Kossuth Lajos u. 23.

Református templomFranz Schubert: 
f-moll négykezes fantázia D 940

közreműködik: Rados Ferenc, Kocsis Zoltán – zongora

Ludwig van Beethoven: 
A-dúr, „Kreutzer” szonáta, Op. 47 No. 9

közreműködik:
Joshua Bell – hegedű 
Kocsis Zoltán – zongora

szünet

Georges Enescu: 
C-dúr oktett, Op. 7

közreműködik:
Kokas Katalin, Homoki Gábor, Dráfi Kálmán, Varga Oszkár – hegedű 
Kelemen Barnabás, Borsos Kata – mélyhegedű 
Rohmann Ditta, Kokas Dóra – gordonka

Augusztus 14. szombat, 19:00 - Református templom, Kossuth Lajos u. 23.

Robert Schumann: 
A-dúr románc, Op. 94 No. 2

közreműködik:
Drahos Béla – fuvola 
José Gallardo – zongora

Claude Debussy: 
Egy faun délutánja (Ohad Ben-Ari átirata)

közreműködik:
Drahos Béla – fuvola 
Klenyán Csaba – klarinét 
Zempléni Szabolcs – kürt
Vígh Andrea – hárfa 
Alina Pogostkina, Ábrahám Márta – hegedű
Gilad Karni – mélyhegedű 
Kokas Dóra – gordonka

Claude Debussy: 
A lenhajú lány

közreműködik:
Joshua Bell – hegedű 
José Gallardo – zongora

Robert Schumann: 
Duettek

közreműködik:
Wierdl Eszter, Alexander Vinogradov – ének 
José Gallardo – zongora
Mácsai Pál – színművész

szünet

Antonín Dvorák: 
A-dúr zongoraötös, Op. 81

közreműködik: Rados Ferenc – zongora 
Joshua Bell – hegedű
Kelemen Barnabás – hegedű
Kokas Katalin – mélyhegedű 
Kokas Dóra – gordonka

Augusztus 15. vasárnap, 11:00 - Szivárvány Zeneház, Noszlopy Gáspár u. 5-7.

Giaccomo Puccini: 
Krizantémok

közreműködik:
Mikhail Ovrutsky – hegedű
Kokas Katalin – hegedű
Kelemen Barnabás – mélyhegedű 
Jonathan Cohen – gordonka

Robert Schumann: 
Fantasiestücke

közreműködik:
Kokas Dóra – gordonka
José Gallardo – zongora

Kurtág György: 
Eeredeti művek és átdolgozások négy kézre, két zongorára

közreműködik:
Kocsis Zoltán, Rados Ferenc – zongora 
Mácsai Pál – színművész

szünet

Robert Schumann: 
Esz-dúr zongoraötös, Op. 44

közreműködik:
José Gallardo – zongora 
Ábrahám Márta, Alina Pogostkina – hegedű
Gilad Karni – mélyhegedű 
Jan-Erik Gustafsson – gordonka

Augusztus 15. vasárnap, 19:00 - Református templom, Kossuth Lajos u. 23.

Szergej Prokofjev: 
Nyitány héber témákra, Op. 34

közreműködik:
José Gallardo – zongora 
Klenyán Csaba – klarinét 
Ábrahám Márta – hegedű
Alina Pogostkina – hegedű 
Gilad Karni – mélyhegedű 
Jonathan Cohen – gordonka

Gabriel Fauré: 
A-dúr szonáta, Op. 13

közreműködik:
Drahos Béla – fuvola 
Anna Laakso – zongora

Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij:
Dalok

közreműködik:
Alexander Vinogradov – ének 
Rados Ferenc – zongora 
Mácsai Pál – színművész

szünet

Johannes Brahms: 
c-moll scherzo

közreműködik:
Alina Pogostkina – hegedű 
Anna Laakso – zongora

Ludwing van Beethoven: 
D-dúr, „Szellem” trió, Op. 70 No. 5

közreműködik:
Rados Ferenc – zongora 
Kelemen Barnabás – hegedű 
Jonathan Cohen – gordonka

Augusztus 16. hétfő, 11:00 - Szivárvány Zeneház, Noszlopy Gáspár u. 5-7.

Georg Friedrich Händel: E
sz-dúr hárfaverseny, Op. 4/6

közreműködik:
Vígh Andrea – hárfa 
Papp Dániel, Borsos Kata – hegedű
Kokas Katalin – mélyhegedű 
Kokas Dóra – gordonka 
Knut Erik Sundquist – nagybőgő

Johann Sebastian Bach: 
1., G-dúr gambaszonáta, BWV. 1027

közreműködik:
Kokas Dóra – gordonka 
Jonathan Cohen – csembaló

Joseph Haydn: 
G-dúr, „Londoni” trió, HOB. IV:3

közreműködik:
Drahos Béla – fuvola 
Papp Dániel – hegedű 
Kokas Dóra – gordonka

szünet

Johann Sebastian Bach: 
G-dúr szonáta hegedűre és csembalóra, BWV. 1019

közreműködik:
Papp Dániel – hegedű 
Oláh Aino – csembaló

Robert Schumann: 
a-moll vonósnégyes, Op. 41 No. 1

közreműködik:
Mikhail Ovrutsky, Ábrahám Márta – hegedű
Maxim Rysanov – mélyhegedű 
Jan-Erik Gustafsson – gordonka

Augusztus 16. hétfő, 19:00 - Református templom, Kossuth Lajos u. 23.

Frédéric Chopin: 
g-moll trió, Op. 8

közreműködik:
José Gallardo – zongora 
Mikhail Ovrutsky – hegedű 
Jan-Erik Gustafsson – gordonka

Bartók Béla: 
Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre, BB 115

közreműködik:
Anna Laakso, Kocsis Zoltán – zongora
Rácz Zoltán, Holló Aurél – ütőhangszerek

szünet

Robert Schumann: 
a-moll szonáta, Op. 105 No. 1

közreműködik:
Kelemen Barnabás – hegedű 
José Gallardo – zongora

Johannes Brahms: 
Esz-dúr kürttrió, Op. 40

közreműködik:
Rados Ferenc – zongora 
Zempléni Szabolcs – kürt
Pekka Kuusisto – hegedű

Augusztus 17. kedd, 11:00 - Szivárvány Zeneház, Noszlopy Gáspár u. 5-7

Schubertiáda
Franz Schubert: 
a-moll, „Arpeggione” szonáta, D 821

közreműködik:
Maxim Rysanov – mélyhegedű 
Anna Laakso – zongora

Franz Schubert: 
Dalok

közreműködik:
Alexander Vinogradov – ének 
Anna Laakso – zongora 
Hegedűs D. Géza – színművész

szünet

Franz Schubert: 
A-dúr, „Pisztráng” zongoraötös, D 667

közreműködik:
José Gallardo - zongora
Pekka Kuusisto – hegedű 
Teng Li – mélyhegedű
Nicolas Altstaedt – gordonka 
Knut Erik Sundquist – nagybőgő

Augusztus 17. kedd, 19:00 - Református templom, Kossuth Lajos u. 23.

Johannes Brahms: 
Dalok

közreműködik:
Wierdl Eszter – ének 
Kocsis Zoltán – zongora 
Hegedűs D. Géza – színművész

Szergej Prokofjev: 
D-dúr szonáta, Op. 94

közreműködik:
Kokas Katalin – hegedű 
José Gallardo – zongora

szünet

Kodály Zoltán: Adagio

közreműködik:
Gilad Karni – mélyhegedű 
Kocsis Zoltán – zongora

Joseph Haydn: 
B-dúr, „Napfelkelte” vonósnégyes, Op. 76 No. 4

közreműködik:
Pekka Kuusisto, Kelemen Barnabás – hegedű 
Kokas Katalin – mélyhegedű 
Jonathan Cohen – gordonka

Augusztus 18. szerda, 11:00 - Szivárvány Zeneház, Noszlopy Gáspár u. 5-7.

Frédéric Chopin: 
g-moll gordonkaszonáta, Op. 65

közreműködik:
Jan-Erik Gustafsson – gordonka 
Anna Laakso – zongora

Bartók Béla: 
Második szonáta, BB 85

közreműködik:
Kelemen Barnabás – hegedű 
Kocsis Zoltán – zongora

szünet

Robert Schumann: 
Adagio and allegro Op. 70 

közreműködik:
Maxim Rysanov – mélyhegedű 
Anna Laakso – zongora

Felix Mendelssohn:
a-moll vonósnégyes, Op. 13

közreműködik:
Kokas Katalin, Mikhail Ovrutsky – hegedű
Gilad Karni – mélyhegedű 
Nicolas Altstaedt – gordonka

Augusztus 18. szerda, 19:00 - Református templom, Kossuth Lajos u. 23.

Bartók Béla: 
Válogatás a 44 hegedűduóból, BB 104

közreműködik:
Alina Pogostkina, Kelemen Barnabás – hegedű

Maurice Ravel: 
Trió

közreműködik:
José Gallardo – zongora 
Alina Pogostkina – hegedű
Jan-Erik Gustafsson – gordonka

szünet

Maurice Ravel: 
Duó

közreműködik:
Pekka Kuusisto – hegedű 
Nicolas Altstaedt – gordonka

Bartók Béla: 
Kontrasztok, BB 116

közreműködik:
Kocsis Zoltán – zongora 
Kokas Katalin – hegedű 
Martin Fröst – klarinét

Augusztus 19. csütörtök, 11:00 - Szivárvány Zeneház, Noszlopy Gáspár u. 5-7.

Jean Sibelius: 
Hegedűdarabok – válogatás

közreműködik:
Pekka Kuusisto – hegedű 
Anna Laakso – zongora

Robert Schumann: 
d-moll trió, Op. 63

közreműködik:
Anna Laakso – zongora 
Kelemen Barnabás – hegedű
Jan-Erik Gustafsson – gordonka

Argentín tangók

közreműködik:
Pekka Kuusisto – hegedű 
Nicolas Altstaedt – gordonka
José Gallardo – zongora

szünet

Johannes Brahms: 
h-moll klarinétötös, Op. 115

közreműködik:
Martin Fröst – klarinét 
Pekka Kuusisto, Mikhail Ovrutsky – hegedű
Maxim Rysanov – mélyhegedű 
Nicolas Altstaedt – gordonka

Augusztus 19. csütörtök, 19:00 - Református templom, Kossuth Lajos u. 23.

Jean-Marie Leclair: 
b-dúr szonáta két hegedűre

közreműködik:
Pekka Kuusisto, Kokas Katalin – hegedű

Wolfgang Amadeus Mozart: 
C-dúr, „Disszonancia” vonósnégyes, K 465

közreműködik:
Alina Ibragimova, Kelemen Barnabás – hegedű
Kokas Katalin – mélyhegedű 
Nicolas Altstaedt – gordonka

szünet

Wolfgang Amadeus Mozart: 
A-dúr klarinétötös, K 581

közreműködik:
Martin Fröst – klarinét 
Kelemen Barnabás, Pekka Kuusisto – hegedű
Teng Li – mélyhegedű 
Jan-Erik Gustafsson – gordonka

Johann Sebastian Bach: 
III., G-dúr Brandenburgi verseny, BWV 1048

közreműködik:
Alina Ibragimova, Mikhail Ovrutsky, Alina Pogostkina –hegedű
Teng Li, Maxim Rysanov, Gilad Karni – mélyhegedű
Jan-Erik Gustafsson, Nicolas Altstaedt, Kokas Dóra –gordonka
Knut Erik Sundquist – nagybőgő 
Jonathan Cohen – csembaló

Augusztus 20. péntek, 11:00 - Szivárvány Zeneház, Noszlopy Gáspár u. 5-7.

Antonio Vivaldi: 
A négy évszak – narrátorral

szólisták:
Pekka Kuusisto, Mikhail Ovrutsky, Alina Ibragimova – hegedű 

közreműködik:
Maxim Rysanov – mélyhegedű 
Nicolas Altstaedt – gordonka 
Knut Erik Sundquist – nagybőgő 
Jonathan Cohen – csembaló
Balla Eszter – színművésznő

Augusztus 20. péntek, 17:00 - Szivárvány Zeneház, Noszlopy Gáspár u. 5-7.

Igor Sztravinszkij: 
Petruska – négykezes változat

közreműködik:
José Gallardo, Anna Laakso – zongora

szünet

Pjotr Csajkovszkij: 
Firenzei emlék

közreműködik:
Alina Pogostkina, Alina Ibragimova – hegedű
Gilad Karni, Maxim Rysanov – mélyhegedű
Jan-Erik Gustafsson, Jonathan Cohen – gordonka

Augusztus 20. péntek, 23:00 - Református templom, Kossuth Lajos u. 23.

Záróhangverseny
Arnold Schönberg:
 Megdicsőült éj, Op. 4

közreműködik:
Kelemen Barnabás, Mikhail Ovrutsky – hegedű
Kokas Katalin, Teng Li – mélyhegedű
Nicolas Altstaedt, Kokas Dóra – gordonka
Balla Eszter – színművésznő


Ősbemutatók

A fesztivál igazi csemegét kínál a könnyedebb műfajok kedvelőinek is: esténként egy-egy zenész új arcát ismerhetjük meg. A felkért művészek a maguk által megálmodott formációkban vadonat új műsort mutatnak be. Műfaji korlátok nincsenek, mindenki azt választ, ami éppen közel áll hozzá. 

Egy megkötés van: legalább egy lemeznyi olyan programnak el kell hangoznia a koncerten, amit a művész még soha, sehol nem játszott!

Egy megkötés van: legalább egy lemeznyi olyan programnak el kell hangoznia a koncerten, amit a művész még soha, sehol nem játszott!

Helyszín: a Deseda tó partján felállított szabadtéri színpad
(Rossz idő esetén a sportcsarnok.)

Augusztus 13., 21:30 Gál Csaba „Boogie”
Augusztus 14., 21:30 Gitano
Augusztus 15., 21:30 Palya Bea
Augusztus 16., 21:30 Laár András
Augusztus 17., 21:30 Szakcsi Lakatos Béla
Augusztus 18., 21:30 Falusi Mariann

Kulka János exkluzív lemezbemutató koncertsorozata

2010. augusztus 14-15-16-17-18-19; 21:30-23:00
Helyszín: Szivárvány Zeneház, Noszlopy Gáspár u. 5-7.

I. Nemzetközi jam-session találkozó

Helyszín: a Deseda tó partján felállított szabadtéri színpadon. 
(Rossz idő esetén a sportcsarnokban.)

A jam-session zenekar tagjai:
Gitano - ének, gitár
Bársony Bálint - szaxofon
Nemo - basszgitár

Az élő koncertek után hajnalig DJ!

Vendégek:

2010. augusztus 13, 23:00 United
2010. augusztus 14, 23:00 Starmachine
2010. augusztus 15, 23:00 Charlie
2010. augusztus 16, 23:00 Ferenczi Gyuri és a Rackajam
2010. augusztus 17, 23:00 Somló Tamás
2010. augusztus 18, 23:00 Falusi Mariann
2010. augusztus 19, 23:00 Tóth Vera & Tóth Gabi 
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés