bezár
 

gyerek

2010. 05. 31.
Kocsis Zoltán koncertje a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sólyom László köztársasági elnök köszöntötte születésnapi koncertje után Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművészt, a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) főzeneigazgatóját, hagyományos születésnapi koncertje után vasárnap este a Művészetek Palotájában.

prae.hu

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, majd 1990 májusában a szervezet magyar egyesületének alapítója a 20 éves szervezetről elmondta Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás szonátaestje előtt, hogy az utóbbi évtizedben Romániában majdnem 1,4 milliárd forint értékben tárgyi adományokkal, önkéntes munkával segíthették a rászorulókat, Magyarországon ez idő alatt ennek négyszeresét költhették el műtétekre, élelmezésre, üdültetésre.

A hangverseny után Sólyom László köztársasági elnök köszöntötte Kocsis Zoltánt: "Fontos tudnunk, hogy kezdetben életmenő munkát végzett a szolgálat, bár ma is minden ötödik gyerek éhezik Magyarországon - tájékoztatott Edvi Péter. Fantasztikus, hogy e 20 év alatt a gyermekmentő tevékenysége mennyire kiszélesedett. Lenyűgöző például, hogy nemcsak a szokásos munkát végzik, hanem akciót indítottak, amely azt célozza, hogy a számítógépek veszélyeitől megóvják a gyermekeket. Hiszen ők sokkal jobban bánnak vele, de sokkal kiszolgáltatottabbak is."

Hozzátette, a gyermekmentő a jogszabályok módosításával kapcsolatos tervekkel is foglalkozik, egyebek között azzal, hogy könnyebb legyen adakozni. Majd a köztársasági elnök a koncert összeállításáról érdeklődött az ünnepelttől.

Kocsis Zoltán szavai szerint a Bartók II. szonátának mindenképpen kellett hangzania, mert ezzel a Bartók Új Sorozat CD következő felvételeinek egyikére készülnek. "Tökéletesség nincs - hangsúlyozta - mi is dolgozunk még az előadáson, de az elképzelésünket megközelítettük."

Végül a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar egyesületének elnökeként Kövér László köszönte meg a Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás fellépését a gyermekek javára.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar egyesületének gyökerei 1988-ig, a csegődi (Románia) árvaház megalakításáig nyúlnak vissza. Az 1989 karácsonyán ott tapasztaltak után először Hannoverben alakult meg Edvi Péter vezetésével a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, majd 1990 májusában a szervezet magyar egyesülete.

Kocsis Zoltán 1990-ben ajánlotta fel, hogy minden év május 30-án, a születésnapján koncertet ad a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés