bezár
 

gyerek

2010. 05. 15.
Balatoni utazás mesekönyvben és lemezen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kisgyerekeknek szóló, lemezzel kiegészített mesekönyv jelent meg a Balatonról az Anna, Peti és Gergő-, valamint a Bogyó és Babóca-könyvek népszerű szerzőjétől, Bartos Erikától; a CD-n az Alma együttes zenéje hallható, az albumot május 29-én mutatják be a fővárosi Millenáris parkban.

prae.hu

Buda Gábor, az Alma zenekar vezetője az MTI-nek elmondta: a mostani együttműködés előzménye, hogy Bartos Erika rajzolta meg az Alma több albumának borítóját. Egy béka balatoni utazásáról szóló mesekönyv és egy zenés CD együttes kiadásának ötlete is tőle származott.

A Kurutty utazása a Balaton körül című, 2-3 éves gyerekeknek szánt meséjét Bartos Erika gyurmaképekkel illusztrálta és emellé írt mintegy huszonöt verset is; Buda Gábor ezekből válogatott ki 13-at és zenésítette meg.

"Meglepődtem, mert a versek nem kifejezetten kisgyerekeknek szólnak. Leíró hangulatversek ezek, így valójában Erika +provokálta ki+, hogy a zene meglehetősen sokszínű lett és a kicsit nagyobbaknak, sőt a szülőknek íródott. Ez egyébként nem volt furcsa nekünk, hiszen bár gyerekzenét játszunk, minden lemezünkön törekszünk arra, hogy egyfajta zenei értéket is létrehozzunk" - fejtette ki az énekes.

Megjegyezte: Bartos Erika számára a költészet elsősorban kirándulás, ő az alkotást magát élvezi, nem annyira a végeredményt és talán ezzel is magyarázható, hogy a meséhez szervesen nem kapcsolódó balatoni versek nem lettek egységesek.

"Ebbe a lemezbe azokat az érzéseket és élményeket akartuk belesűríteni, amelyeket a Balaton jelent mindannyiunk számára, zeneileg pedig érzékeltetni mindazt, ami ehhez az ezerszínű tóhoz kapcsolódik. Lubickoltunk, mert ugyan volt egy vezérfonal, kedvünkre csaponghattunk" - mondta Buda Gábor.

A Badacsony című dal népzenei alapokon nyugszik, a Bicikli bluegrass műfajú, a Balatonfüred és a Strandon countrys, a Fagyi hip-hop elemeket tartalmaz, a Traktor blues, a Naplementében pedig Maroevich Zsolt, az Alma brácsása sávonként játszott fel egy szimfonikus zenekart. Az albumon közreműködő kilenc zenész összesen negyven hangszeren játszott. Az Alma tagjain (Buda Gábor - ének, akusztikus gitár, ukulele; Maroevich Zsolt - brácsa, programok; Szabó Tibor - gitárok, tambura, citera, programok; Székely Zoltán - furulyák, szaxofon, kaval, kobza) kívül közreműködött Berkesi Alex (basszusgitár, bőgő), Horváth Elemér (cimbalom), Pusztai Gábor (dob, udu és számos más ütőhangszer), Rostás Regina (vokál) és Tóth András (dobro, bendzsó, mandolin).

Buda Gábor elmondta, hogy a balatoni dalok közül négy-öt dalt a koncerteken is előadnak majd, a Balaton című számból készült klipet pedig már játssza a Minimax tévécsatorna. A május 29-iki lemezbemutató fellépésen Bartos Erika is ott lesz. Mint az énekes-zeneszerző megjegyezte, az Alma együttes évente mintegy négyszáz koncertet ad, ami borzasztóan sok, ráadásul ennek három-négyszerese fut be felkérésként hozzájuk.

Az Alma zenekar azt tervezi, hogy beiktat egy komolyabb pihenőidőszakot, és utána veselkedik neki a régóta tervezett új stúdióalbumnak. Ez a korábbi négyszámos Tündérföldön lemez kibővítése lesz; ezen a korábbi altatódalíró-verseny legjobb munkái szerepelnek majd megzenésítve, Kálloy Molnár Péter színművész közreműködésével.

A Balaton című mesekönyv és CD a Universal Music gondozásában jelent meg.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés