bezár
 

gyerek

2010. 04. 23.
Év Gyermekkönyve és Év Illusztrátora díjak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két könyvnek is odaítélték az Év Gyermekkönyve 2009. díjat, életműdíjjal Csukás Istvánt tüntették ki. Az elismeréseket az Év Illusztrátora díjjal együtt adták át pénteken a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

prae.hu

Az Év Gyermekkönyve elismerésben részesült Bagossy László író A Sötétben Látó Tündér - mesebeszéd című könyvéért, valamint Schein Gábor Irijám és Jonibe című verses meséjéért. Az Év Illusztrátora Rofusz Kinga lett, aki Schein Gábor könyvén dolgozott.

Bagossy László kötetéről Tamás Zsuzsa irodalmi szerkesztő elmondta: a legkisebb tündér, Pirinyó Minyó és a legkisebb királyfi, Tökmag története példát mutat, hitet ad és vigasztalást nyújt minden legkisebbnek. A kis tündér "mindentlátásával segít legyőzni mások félelmét" - tette hozzá.

Schein Gábor Irijám és Jonibe című verses meséjéről Tamás Zsuzsa hangsúlyozta: "a történet a szimbólumok nyelvén szól hozzánk, megszólítja tudatos és tudattalan énünk minden rétegét, mint a népmesék vagy a mítoszok".

Az Év Illusztrátoráról Sárkány Győző, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke azt mondta: "Rofusz Kinga valamit tud, mert a közönség a szívébe zárta. Ez az, ami nem tanulható, nem kiszámítható, ez az, ami úgy áramlik, mint a tiszta forrás, a tehetség". Hozzátette: jó lenne, ha sokkal több igényes és ízléses gyermekkönyv jelenne meg és sokkal több tehetséges illusztrátort foglalkoztatnának a kiadók. Hiszen a gyerekeken át vezet az út egy sokkal igényesebb vizualitást igénylő közönség felé - hangúlyozta.

Tóth Krisztina lett Az Év Gyermekkönyve 2009. díj fordítója Florence Jenner-Metz Neked írok, Apu! című kiadványának fordításáért. Kucsak Zsuzsanna gyermekkönyvtáros kiemelte: a kötetben az érdeklődők Margó édesapjához írt leveleit olvashatják, amelyekre nem fog válasz érkezni. "A könyv szól a veszteségről, a szeretetről, a barátságról, ahogyan azt egy kicsi lány érzi" - fogalmazott.

Az Év Gyerekkönyve 2009. életműdíjban Csukás István részesült, az író a díjat személyesen vette át.

"A mai gyerekek sokkal érettebbek, mint mi voltunk. Aki ennek a korosztálynak ír, annak tudomásul kell venni a tényeket. Nem akarok, nem tudok a gügyögő gyerekirodalommal közösséget vállalni. Megpróbálok a mai gyerekek fejével gondolkozni" - idézte Csukás István szavait Gombos Péter egyetemi oktató.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés