bezár
 

irodalom

2010. 04. 09.
Kánonon innen és túl
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kánonon innen és túl Frank Zappa, kávézó, pince, jó, hogy nem terasz, hideg van kint, április hét, hat óra. Babzsák, tea, térhatást nélkülöző Tilosazá festés a falon. A Hajtűkanyar kedvencei című sorozaton belül 2010. április 7-én a Szabad az Á-ban a Kalligram folyóirat tartott "beszámoló" estet.

prae.hu

Kupa Júlia középen, a meghívó (Hajtűkanyar, Sajátszoba irodalmi kilátással) képviseletében, jobbról-balról Kalligram. Jobbról főszerkesztő, balról vers, Mészáros Sándor és Kukorelly Endre.

Az áprilisi szám bemutatója, sokat nem tudunk meg, nem címszavazás. Nincs felmutatás, csak három példány van belőle, az szétosztható, marad az Írók Boltja. Megtudunk mást, többet, a lapot meg úgyis elolvassa, aki akarja. A moderátor kérdez, jól kérdez, annyi lendületet ad a szerkesztőknek, hogy végül nem marad dolga. Egyre hosszabbak az ecsetvonások, amivel felmázolják egy újfajta koncepció képét. Belehúznak egymás színeibe. KE Lanczkor Gáborból indul, tizenhárom vers egyetlen számban, legalább megismered egy kicsit. Két vers, három vers per költő, csak sokan legyenek, cigány is, király is, nem elég.

Sopotnik Zoltánnál éppen három vers, felolvas, nem elég. Ha kell még, megveszed, abból van, a végén, Futóalbum. Somogyi Aranka regényrészlete már futott, januárban, így, hozzáadva a szerzőt is, hatásosabb a ráélvezett lepedő sorsa.

Zappa

A szó a bemutatóké megint, még mindig Kalligram, megjelenik a könyvkiadás a lap mellett. És még jó néhány hallgató, Erlin Páholyosok, Hajtűkanyarosok, JAK-vezér meg a barátok. Laposak a babzsákok a rendellenes, többen-egy-zsákon használattól. A kiadó most a nőket vette elő, új szerzők, új könyvek, Tompa Andreát, Tallér Edinát, az ő Húsevője most került ki a nyomdából, melegen a Zappa asztalára.

Kupa Júlia feldobja a Kalligram folyóiratban feltűnő első közlőket, velük hogy is van ez. Kánonban válaszolnak irodalmi kánonról, fel kell lazítani, nem hagyni megmerevedni. KE a lepődj meg tőle szerzőket hozza, Mészáros szabad kezet ad, ő is mást akar, együtt akarják a mást. Ettől lesz a lap színes, festékileg is az, más.

Megint felolvasók, Krusovszki Dénes finom versei Palágyi Ildikó Brigitta nyers szövegével remek párosítás.

KE és Mészáros Sándor még beszél Céline-ről, a nyelvről, a különösről, az elfeledettről. Tematika, mert itt azt is találsz. Hallgatnánk még, tovább, a felolvasókat, mondjuk, az áprilisi szerzőket. Jelen volt egy kutya, apró, szőnyegmintás kutya, a távozók majd felbuktak benne, őt is érdekelte.

nyomtat

Szerzők

-- Vécsei Rita Andrea --


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés