bezár
 

építészet

2009. 10. 02.
Határvidéken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Határvidéken A még friss szagú őriszentpéteri ház tulajdonosát kérdeztük a konyhában, hogyan találtak rá a házuk tervezőjére. Az interneten. Beírták a Google-ba az Őrség és az építész kifejezést, és U. Nagy Gábor nevét adta ki. A házairól készült fotókat végignézve úgy döntöttek megkeresik, és felkérik a házuk megtervezésére.
Először vonakodott elvállalni a ház megtervezését, és felépítését, nem akart egy újabb klónt létrehozni, de végül beadta a derekát. És valóban, első ránézésre alig érzékelhető különbségeket lehet észrevenni a körülbelül 10 évvel korábban épült kétvölgyi háza, és a frissen elkészült őriszentpéteri ház között. A leginkább szembetűnő, hogy az 'L' alakú tömeg hosszabbik szára a kétvölgyi épületnél egy fedett terasszal zárul, ami itt hiányzik. A tetőtér itt beépített, ezért az oromzatra ablakok kerültek, igaz, a tömör és átlátszó felületek hatása nem sokban különbözik a korábban épült ház oromzatától. A két épület színében is eltérés van: a kétvölgyi háznál a felület natúr maradt, itt, Őriszentpéteren pedig kapott egy enyhén fedő fehér színt.

Igazából lehet keresni egyéb eltérő részleteket, egymás mellé tenni a két házat, és bekarikázni hol van eltérés, de szerintem azokat az eltéréseket úgysem fogjuk felismerni, amiket az építész érez rajtuk. Valójában az egyik ház olyan, mint a másik, és még az sem mondható el, hogy valamilyen ráncfelvarrás történt, mert benyomásom szerint a kétvölgyi ház kiforrottabb, praktikusabb, otthonosabb.
Őriszentpéter
Valami mégis van ott a Vendvidéken, ami miatt nem lehet elmenni U. Nagy építészete mellett, és nem lehet egy legyintéssel elintézni: ezt már láttam, ez ugyanaz, mint az előző! Orfalui háza, amit saját magának és a családjának épített, némi eltérést mutat a többi épületéhez képest, igaz, ezt az úton elhaladva, távolról nézve nem lehet észrevenni. De ha az ember közelít a házhoz, ránagyít az egyes részletekre, akkor láthatja az azonos alapokon nyugvó, mégis végeredményében különböző magatartást. Nem ordítóak a különbségek, mégis beszélnek arról, hogy itt az építész saját magának épített. Ugyanazok az anyagok: tégla, fa, cserép, bontott, újrahasznosított szerkezeti elemek, burkolatok. Mégis más. Ezen a házon megjelenő fa szerkezeti szerep nélkül marad, pusztán a látványa miatt van helye. A fa, burkolatként való használata, a mellette használt téglának a szerkezeti szerepét is gyengíti, és inkább a faburkolat és téglaburkolat, a különböző textúrájú felületek játéka jellemzi a homlokzatot.

Őriszentpéter, tervező: U.Nagy Gábor

Őriszentpéter, tervező: U.Nagy Gábor

Őriszentpéter, tervező: U.Nagy Gábor

Benedek Anna és U. Nagy Gábor, Kétvölgy

Kétvölgy, tervező: U.Nagy Gábor

Kétvölgy, tervező: U.Nagy Gábor

U. Nagy Gábor, Kétvölgy

Kétvölgy, tervező: U.Nagy Gábor

Kétvölgy, tervező: U.Nagy Gábor

Benedek Anna és U. Nagy Gábor, Kétvölgy

Orfalu, U. Nagy Gábor saját háza

Orfalu, U. Nagy Gábor saját háza

Orfalu, U. Nagy Gábor saját háza

Orfalu, U. Nagy Gábor saját háza

Orfalu, U. Nagy Gábor saját háza

Őriszentpéter, tervező: U.Nagy Gábor

Őriszentpéter, tervező: U.Nagy Gábor

Bendek Anna és Árvai András, Őriszentpéter

Őriszentpéter, tervező: U.Nagy Gábor

Őriszentpéter, tervező: U.Nagy Gábor

Őriszentpéter, tervező: U.Nagy Gábor

Őriszentpéter, tervező: U.Nagy Gábor

Őriszentpéter, tervező: U.Nagy Gábor

U. Nagy Gábor és Villányi Norbert, Pityerszer


A tömege hasonló, mint az előzőleg leírt két épületnek, ez az épület is 'L' alakú, ahol az egyik szárnyban a nappali terek, a másik szárnyban pedig a hálóterek vannak. De itt is van különbség: azoknál a házaknál a külső közlekedés, a bejárat megközelítése az épület mellett végighaladva, a túlnyúló eresz alatt, a belső közlekedés pedig párhuzamosan, de közvetlenül e mellett, az épületen belül történik. A saját házánál a külső közlekedés és a bejárat megközelítése hasonló, de eresz nélkül. A belső közlekedés pedig a hátsó traktusba került.

Ezeken kívül pedig az épület csuklópontjában, ahol a bejárat is található, egy fedett teraszt alakított ki. A külső megjelenését meghatározza a ház völgy felé néző oromzatának hangsúlyos kialakítása a két pillérrel, melyek a terep lejtéséből adódóan nagyobbak is lettek, mint a mögötte megjelenő ház. Ez a megoldás ünnepélyességet, és egy kis távolságtartást is ad a háznak. Itt van, ismeri az alapokat, abból a földből táplálkozik, amiből kinőtt, de mégis kér magának egy kis távolságot, és egy kis különbséget, különcséget. Saját orfalui házának a különcségét csak akkor érezhetjük, ha a megrendelőinek készített házakat is ismerjük. Ha elfogadjuk azt, hogy  épületei közt fellelhető szoros formai rokonság abból adódik, hogy tulajdonképpen egy házat tervez, és az a nézőpont, ahonnan az építészetet, a helyhez köthető otthonteremtést nézi, változatlan. Ami módosítja a választ, amit az adott kérdésre ad, az a fények, az árnyékok, az építési terület bizonyos eltérései.
U. Nagy gábor
A másoknak épített házai a kézműves munkákra jellemző maximalizmust sugározzák. U. Nagynak kialakult eszközei és válaszai vannak, mégis mindegyik munkáján látszik a problémakör továbbgondolása, a nyughatatlan vágy az otthonteremtésre adott minták tökéletesítésére. A saját háza viszont inkább sugározza a hazatért kézműves építész nyugalmát, amit a saját közegének a biztonsága nyújt. Nem érhető tetten semmiféle megfelelési kényszer. Belefér a játékosság, a gondolatok és tettek meggondolatlansága, hirtelensége.

U. Nagy építészete a helyben talált archaikus építészet továbbgondolása, eszközeinek, formáinak, térszervezésének felhasználása, és a folytonosságának megőrzése. Ezek a helyben talált tárgyak, gondolatok az építész szűrőjén keresztül, és tagadhatatlanul azon a szűrőn keresztül élnek tovább, amit Budapestről, a műegyetemi közegből, Tomay Tamáson át a modern építészetig U. Nagy Gábor magával hozott erre a vidékre.
Kétvölgy


A fótok 2009 augusztusában készültek, amikor Benedek Annával és Villányi Norberttel kerestük fel az építészt az otthonában.
fotók: Árvai András


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés