bezár
 

gyerek

2008. 12. 27.
Karácsonyi kavalkád bábozástól tombolásig
VI. irodalmi karácsony és könyvvásár gyerekeknek a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2008. december 14.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karácsonyi kavalkád bábozástól tombolásig A Károlyi-palota pazar eleganciájú termei immár hatodik éve biztos pontot jelentenek a sokszor kétes értékű, gyerekeknek szánt karácsonyi programok sűrűjében. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gyerekkarácsonya hagyományteremtő módon képviseli az élővé varázsolt igényes gyermekirodalom változatos, ünnepi hangulatú tálalását – visszatérő vendégeik legnagyobb örömére.

prae.hu

Ez az öröm nem csak a gyerekek áttüzesedett arcáról volt leolvasható, ahogy az aulában felállított, mennyezetig nyújtózó karácsonyfa körül kergetőztek, szájtátva hallgatták a koncerteket és a bábelőadást, vagy önfeledten barkácsoltak a pecsétkészítő műhelyben. A szülők is látható örömmel merültek el ebben a múltidéző hangulatban: csemetéikkel együtt hallgatták a mesefotelben elhangzó történeteket, kedvükre válogattak a kedvezményes könyvvásár gazdag kínálatából, sőt, sokan közülük feltűrték ruhaujjukat és beálltak a kicsikhez kézműveskedni. A fellépő művészek – írók, bábosok, zenészek – felszabadultan játszottak a gyereksereggel, és a fáradhatatlan szervezők is együtt kacagtak velük a fergeteges hangulatú esti tombolázáson.

A felhőtlen hangulathoz az egyes programpontok gördülékenysége is hozzájárult, amely az impozáns palota három termének jól átgondolt kihasználásával valósult meg. A Díszteremben délután két órától a Józsefvárosi Zeneiskola diákjai idén is előadhatták az év során megtanult hegedű- és zongoradarabokat, énekkari és kamaraműveket. A teltházas koncerttel egy időben a szomszédos Erkélyes terem könyvvásárrá és alkotóműhellyé változott: öt gyerekkönyvkiadó, a Pagony, a Naphegy, a Móra, a Csodaceruza és a Csimota karácsonyi újdonságokkal megrakodva árulni kezdte portékáját, míg a terem másik felében ajándékkísérő pecsétlők és kézzel festett karácsonyfadíszek készültek. Előbbi a könnyen kivágható dekorgumi felhasználásával állítható elő, melyet különböző karácsonyi motívumokká formázva kis fadarabokra kell ragasztani, s többféle színű párnafestékbe nyomva már meg is színesíthetjük leendő ajándékainkat, vagy azok csomagolását. A kifestésre váró díszek Ék Erzsébet iparművész előre kiégetett kerámiafigurái voltak a kisautótól a halacskáig.

Fél négyre a Lotz terem izgatott tekintetekkel telt meg, ahol kezdetét vette a Sárkány a lépcsőházban című bábjáték. Nádori Lídia finom humorral megírt mesekönyvének öt történetét Mátyás Zoltán alkalmazta színpadra a legkülönbözőbb bábtechnikák és a könyv látványáért is felelős Kun Fruzsina szemgyönyörködtető díszletelemeinek felhasználásával. A tavaszi Könyvfesztiválon mutatták be a rövid jelenetekből álló, interaktív egyszemélyes előadást, amelyhez később Mákszem Lenke bábművész is csatlakozott. Kettejük közös játéka még élőbbé varázsolta az óvodáskorú főhős, Jancsi meséit. A darab végeztével a kíváncsi gyerkőcök körbejárták a díszleteket, bekukkantottak a színfalak mögé és megrohamozták a bábokat.

Ezt követően a meseíróké lett a főszerep. E. Csorba Csilla igazgatóasszony felkérte a megjelent szerzőket, hogy a varázslatos mesefotelbe ülve olvassanak föl egy-egy történetet.

Az olvasólámpával és a mesehallgatásra hívogató fotellel otthonosan berendezett kis sarok évek óta a gyerekprogramok elmaradhatatlan kelléke, ahová a meghívott művészek fészkelhetik be magukat, hogy onnan olvassanak föl az egybegyűlt hallgatóságnak. Tavaly Marék Veronika töltötte meg a termet csillogó tekintetekkel, idén pedig három író látogatott el a mesefotelbe. Nádori Lídia a bábélményt gazdagította ki egy újabb Jancsi-mesével, Békés Pál különleges lovagtörténetet adott elő, míg Parti Nagy Lajos november végén megjelent Pecsenyehattyú és más mesék című kötetéből olvasott fel. Ez a programpont kedélyes dedikákálással zárult.

Időközben a Díszteremben a Garabonciás együttes behangolt, hogy még jobban ráhangolják a közönséget a karácsonyi készülődésre. A gyerekek vették a lapot: együtt daloltak, kurjongattak a zenészekkel, bőszen figyelték a dalban feltett találós kérdéseket és mindre tudták ám a választ!

A nap fénypontja azonban a kitartó családok számára a tombolajegyek ünnepélyes kisorsolásakor érkezett el. A gyerekek tomboltak a tombolázástól, különösen, mikor egy-egy ajándék gazdára talált. Izgalmuk átragadt a felnőttekre is: előttem épp Parti Nagy Lajos szorongatta a jegyeket remegő kézzel. A nyertesek büszkén vonultak ki, hogy jól megérdemelt nyereményük átvétele után kihúzzák a következő nyerőszámot.

Igazi főnyeremény volt ez a délután mindazoknak, akik 2008 ezüstvasárnapján ellátogattak a PIM ingyenes rendezvényére. A szervezőknek sikerült olyan sokszínű szórakozást biztosítaniuk, amely minden korosztálynak aktív kikapcsolódással járt, miközben közelebb tudta hozni a kortárs gyermekirodalmat a legifjabb generációk számára is, és a majd kétszáz látogató értékes mesekönyvekkel térhetett haza.

Nem lepődnék meg, ha a tombolanyereményüket ölelgető gyerekek hazafelé úton ezt énekelték volna: „PIM-Karácsony, nagy Karácsony…”
nyomtat

Szerzők

-- Dávid Ádám --


További írások a rovatból

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

Családi program 2024. június elsején

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés