bezár
 

irodalom

2006. 10. 24.
Örömöm sokszorozódjék a te örömödben…
Gryllus Dániel – Galkó Bence: Weöres Sándor: A teljesség felé. Szeged, Millenniumi Kávéház, 2006. október 9. 20h
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Millenniumi Kávéház zsúfolásig megtelt, a másik teremből hozott székek annyira elfoglaltak minden kis területet, hogy sajátommal csak lassan araszolgatva jutottam el a színpad bal oldalára. Mellettem a két előadó viccelődött, láthatóan ők is rettentően izgatottak voltak, a közönség is zsibongott. Aztán elindultunk a teljesség felé…
A weöresi “költői prózát” Gryllus citerán kísérte, az elénekelt szövegeket a Galkó által felolvasott más prózai Weöres Sándor szövegek kötötték össze. “Amit itt hallasz, költői világnézet…”

prae.hu

Az előadás annyira magával ragadó volt, hogy a szavak nyomán megindultak a gondolatok, érzések. A közönség átszellemült arccal valami teljesen ismeretlen, mégis ősi tájon járt, a megértés és az elfogadás olyan szféráiban, amely a hétköznapokból teljesen kiszorul. Később azon tűnődtem, mit is kaptunk ott, irodalmi-zenés esten kívül? Filozófiai tanítást? Ember-séget? Megnyugvást? Szeretetet?

A prózaszöveget kísérő zene tökéletes értelmezőnek bizonyult: nem zárt le semmit, de óvatosan mégis terelgetett, erősített, hangsúlyozott. Az volt az érzésem, tökéletesebb nem is lehetne.

Mint egy közös meditációban, egyszerre is lélegeztünk talán – és egyszerre is fáradtunk el. Szinte másodpercre pontosan egyszerre láttam elpetyhüdni az arcizmokat, lesütni a szemeket, mások vállára borulni, órát nézni, mintegy felocsúdva körbenézni. Az előadók páratlan érzékkel ebben a pillanatban fejezték be az est első részét. Aztán elmosolyodtam: közös meditáció, közös gondolataink, érzéseink voltak. “Vigyázz, hogy világosat gondolsz-e vagy sötétet, mert amit gondoltál, megteremtetted”.

Hatalmas vastaps.

Gryllus Dániel további, citerára írt prózai és lírai szövegeket adott elő, József Attilát (Indiában, hol éjjel a vadak…), Tagorét, egy eredetileg az est előszavának szánt Weöres-szöveget (Ha nézem a világot). Ezt követte a Hamvas Béla 50. születésnapja alkalmából megzenésített Adja az Isten (Ady), majd gyors váltásként egy gyerekdal (Esik az eső, szakad, iszik a dinnye, dagad). Úgy éreztem, hogy ekkor már nem működött a meditatív összmunka. Nem mintha nem lett volna csodálatos hallgatni Gryllus játékát, hanem mert nekem gyors és hirtelen volt a váltás. Szerettem volna elmélyülve boncolgatni a hallott szavakat. Ezek a dalok nem engedték. Máshova vittek. Viszont énekelt a közönség is. Még nem a Családi kört, vagy a Fiainkat (Örkény), hanem Jordán Tamás egyetlen versét, mely egy műegyetemi emlékből íródott, a szakaszok felosztásáról. Tamkó Sirató Károly verse után a 15 zsoltárból egy, a Somogyi Zoltán-féle 133. zsoltár hangzott el.

Hétfő este jó választás volt Szegeden a 11. Őszi Kulturális Fesztivál programjai közül Gryllus Dániel és Galkó Bence színművész estje.

nyomtat

Szerzők

-- szekeres nikoletta --


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés