bezár
 

film

2024. 10. 12.
Újra az animációs rövidfilmeké a főszerep a 12. Primanimán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy hét múlva kezdődik a 12. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban és a BABtérben. 2024. október 16-19. között 33 ország 139 animációs rövidfilmje kerül bemutatásra. A fesztiválon diák-, diploma- és elsőfilmek, szerzői rövidfilmek, szakmai programok és egy egész estés gyerekfilm várják az érdeklődőket.

A Primanima célja, hogy teret adjon a tehetséges pályakezdő animációs rendezőknek. A fiatal rendezők versenyprogramja mindig a legfrissebb ötletek, legbátrabb témafelvetések és legizgalmasabb vizuális megoldások mentén válogat. Idén különösen sok stop-motion animáció került a versenyprogramba. Ilyen például Tereza Kovandová Emberiség című diplomafilmje, Phoebe Jane Hart díjazott Bug Diner című alkotása, vagy Maria Hespanhol bábanimációja, A nagyszemű lány és a hosszúlábú fiú. A bábanimációk között van Arthur Jamain Állott füst című filmje, Carolina Cruz Recordari-ja, és több magyar film is. A MOME Anim két diplomafilmje, Tudisco Júlia A madár gyermekei, és Tőkés Anna Az utolsó dobás is látható lesz. A METU-ról szintén két diplomafilm, Márton Luca Anna High Society és Romhányi Viktória The Clay című rövidfilmjei szerepelnek. A Mesterek versenyprogramban olyan rendezők legújabb szerzői rövidfilmjei láthatók, mint Tóth Luca Vegan Mayo-ja és Traub Viktória Cipők és Paták-ja. A programban szereplő filmek között több kelet-európai történet vagy a XX. század történelmével foglalkozó film is található, például a Apa levelei és a Margarethe 89.

prae.hu

The Meatseller_SilhouettesOnBoard

A Sziluettek versenyprogram célja, hogy kísérleti technikákkal, provokatív témákkal és rendhagyó történetmeséléssel foglalkozzon. Az idei válogatás négy valóságközpontú témára épül, a zsűri a közönség. A délutáni Mendemondák és A fedélzeten szekciók animációs dokumentumfilmeket és kísérleti alkotásokat mutatnak be. Marta Monteiro Hideg leves és Julia Granillo Tostado Maggá lenni című alkotásai marginalizált élményeket és női erőt tematizálnak. A Fedélzeten szekció veszélyek és menekülés történeteit mutatja be, mint Margherita Giusi A húsárus és Chloé Mazlo A bőrönd című filmjei. Az éjszakai Computer Love és RAW vetítések egzisztenciális kérdésekkel foglalkoznak. A Computer Love a virtuális valóságot vizsgálja, például Nicolas Gebbe Naplemente különkiadás 2. vagy Felipe Elgueta Data Flesh című alkotásaiban. A RAW sötétebb, fekete humorú válogatás, például Nina Gantz Wander to Wonder és Alexey Sukhov A vakond című filmjeivel.

Humanity_YoungDirectors

A versenyen kívüli panoráma program keretében a C:A - Scratch Your Mind! vetítésen a Countryside Animafest Cyprus és Primanima közös nemzetközi workshopján készült kísérleti filmeket láthatjuk. A workshopot Steven Woloshen, kanadai filmkészítő vezette, ahol a résztvevők filmszalagok roncsolásával készítettek animációkat. Muhi András bevezetője után látható lesz Az Inforg Stúdió rövidfilmjei válogatás is, valamint a Szakképzések bemutatkozása című vetítésén középiskolás diákok legelső animációi. A Gyerekfilmek versenyprogramját kiegészíti a Rókus és Rézi megmenti az erdőt című egész estés film.

A Primanima Academy szakmai fórumoknak és mesterkurzusoknak ad helyet. Piotr Chmielewski lengyel stop-motion animációról tart előadást, Szederkényi Bella és Gelley Bálint az animációs produceri munka és stúdióvezetés témájában beszélnek. A Vizuális analfabéták leszünk? fórumon Fábián Noémi, Patrovits Tamás és Trencsényi László a vizuális kultúra és oktatás jövőjét vitatják meg.

A Tiny Number_SilhouettesOnBoard

A Primanima Market design vásáron kortárs képzőművészek, grafikusok, animációs alkotók munkáiból lehet vásárolni

Bérletek már kaphatók a weboldalon, az egy-egy vetítésre szóló jegyek csak a helyszínen lesznek elérhetők. 

Forrás: Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

Felhasznált fotók: Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hans Steinbichler: Egy egész élet
Velencében láttuk Pablo Larraín és Pedro Almodóvar új filmjét
Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje

Más művészeti ágakról

A Tabuk és gyerekirodalom című kerekasztal-beszélgetésről
Hajdu Levente megnyitószövege a Kaján szisztémák című kiállításhoz
A Könyvfesztiválon Pierre Assouline-t kérdezték a Goncourt-díjról
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés