bezár
 

gyerek

2024. 09. 24.
Mozizz és alkoss!
Filmek és beszélgetések barátságról, környezettudatosságról, internetfüggőségről, identitáskeresésről és első szerelemről a Cinemirán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mozizz és alkoss! Mozizz és alkoss! mottóval, október első két hétvégéjén érkezik a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál, mely izgalmas filmes programokkal, díjnyertes filmek premier előtti vetítésével, élő koncertekkel, interaktív filmes workshopokkal, valamint sztárvendégekkel várja a kamaszokat, a gyerekeket és családjaikat október 5-6., illetve 12-13. között.

A Cinemira fesztivál első hétvégéjén zajlanak majd az ifjúsági programok a Corvin Moziban. Itt többek közt olyan díjnyertes rendezőkkel találkozhatnak a résztvevők, mint Reisz Gábor, Szimler Bálint, Traub Viktória, akik az Azahriah-film alkotói, vagy a Krúbi-klipeket is rendező Mazzag Izabella. Sor kerül a Mások színei (Colors within) többszörösen díjnyertes japán anime magyar premierjére, valamint a Semmit sem érzek című dán dokumentumfilmet is vetítik, mely az internetfüggőség témájával foglalkozik, és először a fesztivál keretei közt lesz látható Budapesten.

prae.hu

A második hétvégén már a Margit-sziget ad otthont a fesztiválnak, a gyerekeknek és családoknak szánt programok a Kristály Színtérben kerülnek megrendezésre. A meghívottak közt szerepel Palya Bea és a Ringató, akik közösen koncerteznek, de jelen lesznek az Agymanók, a Garfield, és a Wednesday magyar szinkronhangjai is. Kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt lehetőségük adódik kaszkadőrként kipróbálni magukat, valamint bepillantást nyerhetnek a képregénykészítés rejtelmeibe is, de az arra vágyók fürdőbombát is készíthetnek a LUSH workshopján. Elsőként Magyarországon itt lesz látható a Berlinálé versenyprogramján bemutatott Rókus és Rézi megmenti az erdőt című animációs film, és fagyizós mozizással ünneplik az idén 50 éves Keménykalap és Krumpliorr című legendás magyar gyerekfilmet.

A filmfesztivál lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalok belekóstoljanak a filmes szakma háttérmunkálataiba, így a fesztiválra látogatók részt vehetnek igazi castingon (itt lehetőség nyílik arra, hogy készülő sorozatok vagy filmek szereplői közé kerüljenek), filmes tánckoreográfia, természetfotós és animációs workshopokon, tanulhatnak profi sminkmestertől, de filmes jelmezeket és sminket is magukra ölthetnek. Az alkotni vágyók részt vehetnek mangarajzoló és csapófestő workshopon, valamint a jövő év elején mozikba kerülő új magyar családi film, a Véletlenül írtam egy könyvet grafológus workshopján.

Minden évben, így idén is fontos eleme a Cinemirának a Videóverseny, amelyre 19 év alatti fiatalok nevezhetnek. Neves művészek zsűrizik az alkotásokat, mint Puskás-Dallos Peti zenész és Mazzag Izabella rendező, Hollósi Jázmin online tartalomgyártó és Lampert Benedek fotós. A fesztiválon bemutatott versenyfilmek díjazásáról a szakmai zsűri mellett egy gyerekekből álló bizottság is dönt. Az idei év szakmai zsűrijét Szász Attila filmrendező, Jo-Anne Bouline, a Montreal-i gyerekfilm fesztivál igazgatója, Filip Diviák animációs filmrendező, Marta Jodko, a lengyel Ale Kino filmfesztivál vezetője, Noy Levin rendező, író, Czakó Judit vágó, Glaser Kati animációs filmrendező, Felszeghy Ádám producer, Angyalosy Eszter forgatókönyvíró és Szoboszlay Eszter animációs filmrendező alkotja.

További információkért és a gyerekeknek, illetve a fiataloknak szóló részletes programért felkereshető a Filmfesztivál oldala, valamint az eseménysorozat Facebook-oldalai itt és itt.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Ugyanakkor, ugyanott című kiállítás megnyitójáról
Szinvai Dániel: Párhuzam

Más művészeti ágakról

irodalom

A magyar származású kanadai költő második kötete a Könyvfesztiválra jelenik meg
irodalom

A szerző fellép a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Kurt Rosenwinkel The Next Step Band (Live at Smalls, 1996) júliusban megjelent albuma és a Magyar Zene Házában októberben tartandó koncertje tükrében
építészet

Kritika a Kis magyar kockológia című kiállításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés