bezár
 

gyerek

2024. 07. 11.
Gru 4: Gonosz a családban
Renaud-Delage: Gru 4
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Az Illumination animációs stúdió a nyári szünet elején ráindította kedvenc fejős tehenét az Agymanók folytatására: itt a kisvárosi családi élet gondjait nyögő Főgonosz sztorija.

A bemutatótól decens siker várható, tekintve, hogy a nyári hőhullámok elől a kisgyerekes családok örömmel menekülnek a városokban a klimatizált mozitermek sötétjébe. Lássuk azonban, mit ígér a sajnos egyre vérszegényebb széria soron következő darabja! Gru veleszületett rajzfilm-gonosz valójából kivetkőzni kényszerül, részint mert immár négygyerekes családapa, részint pedig mert egy különleges fedett program keretében egy tökéletes amerikai kisvárosban kell megküzdenie a kertvárosi apukák mindennapjaival a fűnyírás, teniszklub, iskolába fuvarozás Bermuda-háromszögben. Ebben a groteszk módon normcore beilleszkedési kísérletben rejlik a film legnagyobb irónia-potenciálja, ahogyan Gru sajátos kívülálló szemszögén keresztül megismerjük a kínosan tökéletesre nyírt pázsitos amerikai kertvárosi idillt. A film e tekintetben kivételesen gazdag filmtörténeti hagyományhoz kapcsolódhatna az amerikai álom pszichotikus horrorvalóságát megéneklő A testrablók támadásától a Kék bársonyon át az Amerikai szépségig – ám a Gru még családbarát felszíne alatt sem tesz óvatos kiszólásokat ebbe az irányba, hanem beéri a felszínes közhelyekkel, amelyekből nem bomlik ki igazán érvényes, szatirikus állítás sem Gru teniszklubbéli igykezete, sem a feleség, Lucy katasztrofálisan alakuló fodrászállásából.

prae.hu

Gru tehát a teljes pereputtyal (feleség, a lányok, azaz Margo, Edith és Agnes, valamint a kicsi Gru) új személyazonossággal beköltözik átmeneti, kényelmetlen otthonába, hogy meghúzza magát, amíg az aktuális gonosztevő rájuk vadászik. A szomszéd kamaszlány azonban felismeri a híres gonoszt, és egészen más tervei vannak, mint az újsütetű „normie Gru”-nak. Kissé már a staféta átadásának jegyében tehát a kedvenc rajzfilm-gonoszunk legfontosabb szárnysegédje a felnövekvő és immár az ajtón kopogtató Alfa-generáció képviselője lesz – mindenekelőtt a minionok helyett.

A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő apró sárga lények a maguk külön spin-off filmjei után szemlátomást kezdenek kiürülni: az alkotók egyre kevésbé tudnak mit kezdeni velük a sorozatban, hiszen mit érnek a bár ügyetlen, de szorgos és elhivatott alattvalók cselszövő gonosz Nagyúr nélkül? Próbálkozik a film a szteroiddal felpumpált szuperminionokkal ugyan, de az ötlet pusztán egy kibontatlan, félkész mellékszál marad, amely szinte semmilyen hatással nincsen a cselekmény fősodrára.

Gru 4 tehát stabilan beváltja a hűs nyári élmény ígéretét, maradandó alkotás azonban továbbra is legfejlebb a jól ismert mesék kliséivel okosan és bátran játszó, korában úttörőnek számító első rész marad.

 

Gru 4, magyarul beszélő animációs film, 95 perc, 2024, Szereplők: Steve Carell, Kristen Wiig, Miranda Cosgrove, Steve Coogan, Rendező: Chris Renaud, Patrick Delage, Forgatókönyvíró: Mike White, Ken Daurio, Zeneszerző: Heitor Pereira, Producer: Christopher Meledandri, Brett Hoffman, Forgalmazza a UIP-Duna, bemutató:  2024. július 4. Tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott..

 

nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Könyvbemutató másképp

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés