bezár
 

art&design

2024. 06. 27.
Az élet színes és őszinte pillanatai
Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Tartalom értékelése (6 vélemény alapján):
Vetlényi Zsolt képzőművész fest, rajzol, mindezt nagyon élénken és színesen. Egyszóval él, a lehető legcsodásabb módon. Ezeken a munkákon az élet tiszta és őszinte pillanatait szemlélhetjük meg. A FOLYÓÍRÁS című kiállítása, legújabb munkáiból, impulzusaiból épül fel.

Vetlényi Zsolt legújabb kiállítása a Bartók Béla úti BodArt Galériában rendkívüli és gondolatébresztő tárlat, amely méltóan tükrözi a galéria friss szemléletű és karakteres célkitűzéseit. A május 23-án megnyílt kiállításon Vetlényi ötven, filmdobozra festett művét mutatja be, amelyek egy végtelenített filmet alkotnak. Ezek a művek ismételten bizonyítják a művész képességét arra, hogy folyamatosan újraértelmezze a művészet mibenlétét és annak történetmesélési lehetőségeit.

prae.hu

A megnyitón Fekete Ádám költő-író-színész dramaturg tartott emlékezetes nyitóbeszédet, amelyben szépen összekapcsolta Vetlényi művészetének filozófiai mélységeit a közönség számára is közérthető módon. Fekete hangsúlyozta Vetlényi munkáinak narratív erősségét és a csendes, mégis erőteljes beszédmódot, amely a képeken keresztül megnyilvánul.

Részlet a nyitóbeszédből: „folyóírás, elfolyóírás, íz, az írásból kifolyólag kezdetben íz-t írtam, elütöttem, mintha kamionnal az őzet, azt akartam, de íz-t írtam, mindegy, ez a folyó nemgondol, csupánfoly, kiráng a vetlényicsuklóból, kirándulni megy a folyóírás, mint ő, amikor fest, megfestett tájaira rándulni megy ki, egyetlen rándulással a tájban terem, kincsesszigetén egy kulcsosházban, egymaga, mint fagyálló odüsszeusz, csuklik, mert emlegetik, emlegeti a család, emlegetik az őzek, őzsutaszerű nők, csontostestű kerubinák, ő maga lesz hát a csukló, csak össze ne, össze ne, össze ne csukoljon, mint egy colstokk a hegymászó kezében, vagy hegymászó az utolsó csomolungmai serpafaluban, nemfog, nemám, vetlényi erős, vetlényit megtartják a tájai, ezek a malomkőgyanús filmtekercstároló tárcsák”.

t

Fotó: Vetlényi Zsolt, Vetlényi Alma.

A kiállítás vizuálisan és auditív élményekben is gazdag, hiszen Vetlényi zenekara, a Cold Turkey fellépése performansz elemmel gazdagította az eseményt. A zenekar fellépése szervesen illeszkedett a kiállítás tematikájához, képi élményekkel és egy különleges, hangokkal teli narratívát teremtve.

Vetlényi filmdobozokra festett művei technikai megoldásaikkal is kiemelkednek. A filmdobozok nem csupán hordozói, de szerves részei a műveknek, amelyeket a művész végtelenített filmként ábrázol. Ez a megközelítés egyedi és újszerű, lenyűgöző látványt és mély gondolatokat közvetít. A filmdobozok használata nemcsak esztétikai, hanem koncepcionális szempontból is kiemelkedő, hiszen a végtelenség és a történetfolyam folytonossága tökéletesen rezonál Vetlényi művészi hitvallásával.

A kiállítás május 23-tól június 4-ig volt látogatható.

Vetlényi művészetét az élet tiszta és őszinte pillanatai jellemzik, melyeket élénken és színesen ábrázol. A művész gyermekkorától kezdve számos művészeti impulzus érte, amelyek formálták látásmódját. Első alkotói élményei és a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett tapasztalatai mély hatással voltak rá, még ha kezdetben el is utasította a hivatalos művészeti képzést. Azonban egy galériában szerzett inspiráció és a megfelelő mentorálás segítette abban, hogy megtalálja saját hangját a festészet világában.

Vetlényi szívesen kísérletezik különböző médiumokkal és technikákkal, és munkásságában gyakran ötvözi a filmet és a festészetet. Számára a művészet nem állóképekben, hanem folyamatos mozgásban jelenik meg. Ezt a dinamikát tükrözik legújabb munkái is, amelyek a filmdobozokkal és a folyamatos mozgás ábrázolásával egyedi narratívát hoznak létre.

Vetlényi kiállításának üzenete az élet folyamatos változásáról és a művészet állandó megújulásáról szól. A művész arra törekszik, hogy a látogatók új perspektívát kapjanak, és megértsék, hogy minden és mindenki egyedi és megismételhetetlen. A kiállítás katarzisa abban rejlik, hogy a sérülésekből és a kihívásokból is gyönyörű dolgok születhetnek, mint ahogy a gyöngykagylóban is a sérülés gyönggyé válik.

Összességében Vetlényi Zsolt kiállítása a BodArt Galériában rendkívüli és inspiráló tárlat volt, amely minden látogató számára maradandó élményt nyújtott. A galéria törekvése, hogy a kortárs képzőművészetet közérthetővé tegye és teret adjon az egyéni hangú munkáknak, Vetlényi alkotásain keresztül tökéletesen megvalósult.

d

Fotó: Vetlényi Zsolt, Vetlényi Alma.

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállítása megtekinthető volt május 23. és június 4. között a BodArt Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- Lefor Petra --


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés