bezár
 

gyerek

2024. 06. 17.
Év Gyerekkönyve Díj 2024 - a diákzsűri díjazottjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a 95. Ünnepi Könyvhéten adta át a diákzsűri díjait az elmúlt évben megjelent legjobb gyermek- és ifjúsági könyveknek. A diákzsűri díjai igazi közönségdíjak, ahol gyerekcsapatok, vagyis maguk az olvasók döntenek arról, melyek a legjobb művek.

Az Év Gyerekkönyve Díj 2024 diákzsűrijének nyertesei:

Illusztráció kategória

Sipos Fanni – Rádai Andrea: Rókazsolt a Margitszigeten (Pagony, ill.: Sipos Fanni, Szerk: Győri Hanna)

prae.hu

Ismeretterjesztő kategória

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, a sztár (Móra Kiadó, ill. Oravecz Gergely, szerk.: Ughy Szabina)

Szerzői kategória, 6-12 éves korosztály

Wéber Anikó: Busz a ködben (Pagony, szerk.: Győri Hanna)

Szerzői kategória, 12 év feletti korosztály

Berg Judit: Szélvésztől kergetve (Pagony, szerk.: Kovács Eszter)

Hogyan választja a HUBBY a diákzsűriket?

A diákzsűri szerepének betöltésére a HUBBY pályázatot írt ki 4 kategóriában, 10-18 éves korú gyerekeknek. A szűk egy hónapos határidőn belül 46 csoport jelentkezett az ország minden pontjáról, sőt, még határon túlról is. Ez nagyságrendileg körülbelül 400 diákot jelent. 400 olyan olvasó fiatalt, aki a maga jószántából, sőt, örömmel, szívesen olvasna el záros határidőn belül minimum 5 könyvet, amit nem csak elolvasni kell, hanem megérteni, megítélni, gondolkodni róla és végül dönteni, számukra melyik a kiemelkedő. A legkülönbözőbb típusú általános és középiskolák tanulói írták meg pályázatukat arról, hogy miért szeretnének ők lenni a választott kategória zsűrije. A pályázatok közül Vinczellér Katalin (HUBBY elnökségi tag, pedagógus, a diákzsűri koordinátora) és Varga Betti (pedagógus, HUBBY tag) választotta ki a legjobbakat a pályázatok minősége alapján.

Hogy dönt a diákzsűri?

A gyerekek március második felében kezdték meg munkájukat a megjelölt kategóriákban a szakmai zsűri által előválogatott, shortlistre került könyvek olvasásával. Munkájukat egy előre elküldött szempontrendszerrel segítették, és a menet közben felmerülő kérdésekről is konzultált velük Vinczellér Katalin. Tekintettel a jelentkező csoportok nagy számára, bizonyos kategóriákban több diákcsapat is bírálta és pontozta a könyveket. Itt lett fontos szerepe a szempontrendszer alapján adott pontszámoknak, mert a 12+ szerzői díj kategóriájában végül a pontok összesítése hozta meg a végeredményt.

Mivel jár és miért fontos a díj?

A díj célja, hogy felhívja a figyelmet az előző évben megjelent kiemelkedő színvonalú magyar gyerekkönyvekre. Ebben nagy segítséget jelentenek a sajtómegjelenések, interjúk, szövegközlések. Az olvasók, könyvtárosok, pedagógusok számára fontos tájékozódási pontot jelentenek a díjazott és rövidlistára került könyvek. Mivel a Bookline támogatásának köszönhetően a díjnyertesek pénzjutalomban is részesülnek, a díj a szakmai elismerés mellett anyagi megbecsüléssel is jár. Az MVM támogatásával valamennyi, diákzsűrinek jelentkezett gyerekcsapat könyvtrailer projektben vehet részt, melynek keretében videós könyvajánlót készítenek kortársaik számára. Ezekben a shortlistes és díjnyertes könyveket ajánlják egymásnak. A shortlistes és díjazott könyveket június elején eljuttattják a Müncheni Nemzetközi Gyerekkönyvtárba. A Mesemúzeum kiállítást tervez a díjnyertes művekből, a nyertes könyvek szerepelni fognak a Bolognai Könyvvásár jövő évi magyar katalógusában, a Kaméleon Olvasóklub a díjnyertes és döntős könyvek közül válogat ősszel kezdődő olvasóversenyéhez. A HUBBY szeretné iskolákba és óvodákba elvinni a legjobb szerzőket. Néhány nyertes könyv feldolgozásához pedagógiai segédanyagot terveznek, valamint pedagógusoknak tartott előadásokon mutatják be a könyveket.

Képek forrása: a HUBBY hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés