bezár
 

gyerek

2023. 10. 24.
Kuflis játszótér nyílt Budapesten
Irány a Hild tér, várnak a kuflik!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dániel András nagysikerű kufli-mesesorozatának szereplőivel benépesített játszóteret adtak át az V. kerületi Hild téren a kicsi és nagy kufli-rajongók legnagyobb örömére.

Dániel András idén már 10 éves mesesorozatának szereplőivel benépesülő új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg a lakosság bevonásával. A Belváros finanszírozásában megvalósult beruházást a megváltozott képességű gyermekek társadalmi integrációját támogatva a Szerencsejáték Zrt. adománnyal, míg a környezetbarát és energiahatékony innovációhoz hozzájárulva az MVM Partner Zrt. pályázati támogatással is segítette.

prae.hu

Budapest legújabb játszóterét az V. kerületi családok egy nagyszabású megnyitó esemény keretében vehették birtokba szeptember 17-én. Az eseményen a Zödön, Bélabá, Fityirc és társaik világát megálmodó Dániel András felolvasta a külön a Hild tér megújítása alkalmából írt meséjét, melyet nemcsak az eseményen résztvevő gyermekek, hanem a játszótér minden látogatója meghallgathat a kihelyezett QR-kód beolvasásával, ráadásul Scherer Péter, a „Kuflik magyar hangjaként” is ismert kiváló színművész előadásában. A szerző - aki annak idején a Hild József Általános Iskola diákjaként maga is sokat játszott a téren - A kuflik és a magányos fa című történet megírása mellett a játszóeszközök tervezésében is aktívan részt vett. A kufli-köteteket megjelentető Pagony Kiadó egésznapos kuflis kézműves foglalkozással és társasozással szórakoztatta a rohangálásban elfáradt gyerekeket és szüleiket. A kufli játszótér akadálymentes, így a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is tökéletesen megfelelő.

De hogyan is jött létre ez a valóban különleges játszótér? A Hild tér megújítását az V. kerületi önkormányzat kezdeményezte, ebbe az alkotó folyamatba kapcsolódott be a dán KOMPAN cég. A játszótéren, azaz a kufli mesékből jól ismert Elhagyatott réten, a KOMPAN cég hazai képviseletének köszönhetően, sok más hazai játszótérről ismerős eszköz kuflis változata található.

Let’s play! - ez a KOMPAN jelmondata. Az általuk készített játszótéren minden egyes elem pedagógia és biztonsági szempontokból is megfelel a szabványoknak, és a játszóteret használó 3-8 éves korosztálynak. A dán szériajátékok egyedi, kuflis átalakításnál lépésről lépésre haladtak a tervezők, a funkciók kialakítása és a látványterv közös kooperáció eredménye, mely a kuflis brand-book alapján készült. A tervezés során figyelembe kellett venni a figurák pontos méretét, arányait is. A közel másfél éves munka során rengeteg vázlat készült a panelekhez, A tér közepén álló hatalmas Zödön csúszdás mászókába a dán céggel együtt ötletelve került bele többek között egy kukucskáló, elforgatható szócső, a felmászóháló, a kötéllétra. Zödön már az első naptól kezdve a gyerekek kedvence! A játszótéren található mászóháló, hinta, mérleghinta, tavirózsa, négyszemélyes rugós billenőeszköz vagy a forgó homokozóasztal mind-mind a kuflik jól ismert világát idézik, tökéletes színekben, pontos méretarányban, ahol a gyerekek a legnagyobb biztonságban ismerhetik meg saját határaikat, kipróbálva magukat például a Pofánka és Valér rugós libikókán. A nagyobbak vagy a szülők akár pinpongozhatnak is a beszélő fatuskó, óriás varázsgomba szomszédságában.

A játszótér Deák tér felőli bejáratánál egy kis szekrényi közösségi könyvtár is működik, ahol több más könyv mellett néhány kufli-kötetet is el lehet olvasni a közeli Fityirc székben ücsörögve.

A természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás jegyében a játszótér víztakarékos megoldásokkal, esővizet helyben megtartó rendszerrel és saját fúrt kúttal is rendelkezik, valamint kialakítottak egy zöldtetős illemhelyat pelenkázóval is, a gyerekek ivókútnál olthatják szomjukat. A tervezési koncepció gerincét a parkban jelen levő koros fák képezték. A Hild téri faállomány 13 új fával, köztük több nagyméretű, 20-25 éves, 15-20 méter magas egyeddel, változatos magasságú cserjékkel, évelőkkel és gyepfelülettel is gazdagodott, hogy minden napszakban árnyékban tudjanak játszani a gyerekek.

A játszótér tömegközlekedéssel könnyen elérhető, de a kerékpárral érkezőkre számítva kerékpártámaszok is kihelyezésre kerültek. A körbezárt játszótér kapuja sötétedéskor zár, és 0-24 órás őrzéssel és térfigyelő kamerarendszerrel kiegészítve tökéletes biztonságot nyújt a legkisebb kuflirajongóknak.

Kuflijátszótér

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szinvai Dániel: Párhuzam
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
gyerek

Családi program 2024. június elsején

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés