bezár
 

színház

2008. 08. 11.
Langymeleg, eső, Mátyás
Királyi kaland. A Kőszegi Várszínház előadása a Városmajori Szabadtéri Színpadon 2008. július 22.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Langymeleg, eső, Mátyás Ha már egyszer Reneszánsz Év és nyári színház, akkor nyilvánvalóan (?) vagy Shakespeare, vagy Mátyás király-történetek. Míg Gyulán Shakespeare kultuszát ápolják, a Városmajori Szabadtéri Színpadon Mátyás került sorra.

Most ez utóbbi, ráadásul kettős alapanyagból gyúrt szövegkönyvvel, hiszen a színpadra vitt Mátyás-sztori Mikszáth-novellából (A szelistyei asszonyok) és Makk Károly fimjéből (Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?) egyaránt merített.

Mindemellett Jordán Tamás rendezése nem kívánt több lenni, mint ami: nyári kikapcsolódás. Egy kellemes, szórakoztató történet kalandvágyó királyról, szépséges és férj nélküli asszonyokról, reményteljes szerelmi vonzódásokról, megspékelve néhány „színház az egész világ - de főleg Mátyás király udvara” metaforával. Rutinmunka sablonokkal.

Más kérdés, hogy kinek és miért volt szüksége arra, hogy kiváló színészeket efféle csapdába ejtsen. És hogy miért ilyenfajta darabokra van szüksége a potenciálisan nagy nézőszámot bevonzó Városmajori Szabadtéri Színpadnak, a "kőszínházak nyári helyettesítőjének"?

Egyébként a díszletek és kosztümök alájátszottak a koncepciónak: mintha nyitott mesekönyvből pattantak volna elénk. Sok fény, sok szín, kavalkád. A dialógusok szintén: elhangozhattak volna 30 évvel ezelőtt is (egy művelődési ház amatőr színpadán). És ezen még a klasszikus mesejátéktól idegen kiszólások sem segítettek, mikor például Mátyás (Fekete Ernő) kaján mosollyal sorolta fel jövőbeli (kultúr)politikai teendőit a Corvináktól a különböző háborúk megnyeréséig. Vagy mikor Mujkó, az udvari bolond (Epres Attila) királynak öltözve kiváló paródiáját nyújtotta a bevett politikai beszédmódnak. Érdekes mozzanat lehetett volna még Szerémi Zoltán figurája, a fiúkhoz vonzódó főnemes, ha a darab rendhagyó és klasszikus gesztusai képesek jobban összesimulni.

A zenei aláfestést szolgáltató Sebő Együttes által kísért dalbetétek feladatukat teljesítették, s talán ki is merítették - amint a közönséget is. A végén senki nem kapott hőgutát - még az eső is langyos volt.


Az előadásról képeket a Szabad Tér Színház honlapján lehet megtekinteni.


Lőkös Ildikó-Makk Károly:
Királyi Kaland

MÁTYÁS: Fekete Ernő
BEATRICE: Madarász Éva
MUJKÓ, bolond: Epres Attila
DÓCZY GYÖRGY: Mertz Tibor
BÁTHORY PISTA/DOROTTYA/PÁLÓCZY: Bezerédi Zoltán
DRÁGFFY BARNABÁS/KAMILLA/CZUDAR: Szerémi Zoltán
ROZGONYI GERGELY: Mészáros Tamás
GUTHY PÁL: Horváth Ákos
ROSTÓ MIHÁLY/ORSOLYA: Ujlaki Dénes
SCHRAMM MÁRIA: Szorcsik Viktória
GERGELY ANNA: Botos Éva
VUCA: Parti Nóra
IFJÚ KORJÁK VENCEL: Marton Róbert
ÖZV. KORJÁKNÉ: Molnár Piroska
DEÁK: Bakos Márton

Közreműködött a Sebő Együttes

Rendezte: Jordán Tamás

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- klauz kornél --


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés