bezár
 

irodalom

2021. 12. 30.
OGM Fotónapló - 2021. december
Corpus Christi
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Csúszós erdei utak, szép bakonyi falu, advent, második gyertyagyújtás, de kérték, hogy a misén még ne fotózzak, csak az azt követő koncerten. Szót fogadva foglalom el a jól kipróbált helyem a karzaton, az érkező hívek lépteit hallgatom, találgatom, hányan lehetnek. Ekkor egy, csukott szemmel is jól érzékelhető mosolyhullám fut végig a templomon, idegen, de mégis természetes erők a jobb oldalon, már a koncertre behangolt fényképezőgéppel lépek a karzat magas korlátjához.

Először még nem látok semmit, de pár tekintet segít: egy farok tűnik fel jobb oldalt, aztán meglátom az egész lényt, az oltárhoz dörgölőzve lassít le és mint aki célját elérve már tudja, mi következik, békésen hagyja, hogy a rend szakácsa, János testvér mellére fogja és a sekrestyén át a szabadba vigye. 

prae.hu

Érthető, miért kérték, hogy ne fotózgassak: a mise felénél vaksötét. Csak egy szál gyertya ég, majd kettő, majd három. Ismerem magam, még a távoli karzatról sem kattintottam volna közbe. Még ha kérték volna, akkor sem. Fotóbizalom, csendbizalom.

Már a gyertyacsendben jut eszembe: ha Manci, a  macska gyakori vendég, a templom egere nem jut ostyához, jöhet az önfeledt transzszubsztanciáció.

Corpus Christi

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés