bezár
 

zene

2008. 06. 29.
A funk második eljövetele
The Victor Wooten Band az A38 Állóhajón, 2008. július 8-án 20:00-kor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A funk második eljövetele Április elsején megjelent Victor Wooten elsőszámú basszusgitár-próféta ötödik szólóalbuma, Palmystery címmel. A lemezbemutató koncertturné pedig – minden ritmusfanatikus örömére – Budapestet is érinti.

Harmadszor látogat hazánkba a szerényen csak a világ legjobb basszusgitárosának becézett Victor Wooten. A legenda szerint három éves kora óta játszó, hangszerújító Victor a szintén hasonló kvalitású zenészekből álló Béla Fleck and The Flecktones nevű formációval vált híressé. Aki ott volt a koncertükön az A38-as Állóhajón 2007. januárjában, az tudja, nem véletlenül.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/S5ms95iEQ8Q&hl=en"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/S5ms95iEQ8Q&hl=en" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="344"></embed></object>

Ámbár legtöbben ebből a formációból ismerik, Victor már régen túlnőtte a bekategorizálható zenész pozícióját, hiszen számos külön projektjével és szólólemezeivel bebizonyította, hogy a bluegrass-tól a funkon át a fúziós jazzig minden stílusban megtalálta magát, és bármihez nyúl, az hihetetlen technikai újításainak, gazdag zenei nyelvezetének és nem utolsó sorban alázatának köszönhetően valami teljesen friss, önfeledt és meglepő alkotás lesz.

A januári frenetikus Flecktones koncert után 2007. őszén újra megcsodálhattuk lenyűgöző, ám sosem öncélú és mindig nagyon szerethető virtuozitását, mikor is a Victor Wooten Band elnevezésű családi vállakozással járt az A38-on.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Vy64tCVwwuE&hl=en"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Vy64tCVwwuE&hl=en" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="344"></embed></object>

Régebbi albumaihoz hasonlóan a Palmysteryt is jellemzi az a zenei sokszínűség, ami Victor mindenevő lényéből árad. Hallhatunk remek pillanatokat a jazz, a funk, a világzene, a pop, az afrikai zene, a soul, és a gospel világából - sokszor egy időben, ám mindig érdekes egyveleggé gyúrva.

Hogy a mateknál maradjunk, a zenei stílusok mennyiségét nála talán csak a vendégzenészek száma múlja felül. Illusztris kis társaság hagyta a kéznyomát Victor legújabb szólólemezén is. Elég csak Mike Stern és Richard Bona nevét említenem, hogy a zenerajongók nagy része felrántsa a cipőjét, és meg se álljon a következő lemezboltig.

Bár lehet, hogy sokaknak ez blaszfémia, ám július 8-án mégsem fogjuk érezni a zenészek hiányát, hiszen Victor Wooten mellett olyan lények lepik el a színpadot, mint Regi Wooten, Victor híresen tébolyult gitáros bátyja, Joseph Wooten, a négykezű zongorista, Derico Watson, a funkütemek nagymestere és Saundra Williams, „a hang”.

Az pedig senkit se riasszon vissza, ha esetleg nem tudná beszerezni az új albumot a koncertig, hiszen Wootenék jó szokásukhoz híven számos híres funk/soul/r'n’b motívummal, Flecktones számmal, James Brown, Hendrix és régebbi Viktor Wooten slágerekkel hizlalták fel a repertoárt.

Funk it!

prae.hu

Vic


 

 

 

 

nyomtat

Szerzők

-- Clausen Sebestyén --


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés