bezár
 

irodalom

2020. 09. 07.
OGM fotónapló – 2020. augusztus
Future SZOT
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rég volt, még 2034-et írtunk, mikor a frissen választott kormány egyik első intézkedéseként bejelentette, hogy a helyi önkormányzatokkal egyeztetve megnyitják a régi arisztokraták kastélyait a mélyszegénységben élő családok rendszeres üdültetése céljából. A régi Erzsébet-táborok mintájára fejlesztett program azt tűzte ki céljául, hogy végre valóban csukódjon az a bizonyos szociális olló és legalább két-két hétre luxuskörülményekben élhessen azok is, akiknek amúgy sosem lenne erre lehetőségük. Minden családot egy-egy nemesi leszármazott vezette be a kastélykomplexum rejtélyeibe, a keszthelyi Festetics-kastélyban a kis Józsikáéknak maga az ifjú Festetics Tasziló Bence állt szolgálatukra.

A Tiszalökről érkező kis Józsika nem maga döntötte el, hogy nem 1850-ben születik meg Bécsben, ezért nem érzett lekiismeret-furdalást az augusztusi vakáció miatt. Inkább élvezte, hogy az épületben nincs 42 fok; legszívesebben a könyvtárszobában, hivatalos nevén a Helikon könyvtárban töltötte idejét, de nem csak azért, mert itt volt a leghűvösebb. A sok száz sok száz éves bőrkötéses könyvritkaság bűvölte el, cirádásak voltak, mint otthon a házi áldás, de titokzatosak, mert a felük latinul volt. Tasziló Bence olvasójegyet intézett neki, leginkább rajzos állatismereti- és dzsungeldokumentációkat tanulmányozott a tizenkilencedik századból. 

prae.hu

Ha ezt megunta és volt egy kis felhő is az égen, a késő délutánokat a kastélypark tavánál töltötte. Kis műanyag halászhálóját, amit ki tudja, mikor, még apja lőtt a búcsúban, a fák közt dugta el, hogy aztán beetessen egy kis kenyérmorzsával, és a sok oda nem való koi ponty már meg is rohanta a partot és tolongott a habos vízben. A kis Józsika nagyon megörült, mikor felfedezett egy-egy tőpontyot, ami összeívott a koikkal. Ezeknek mintha kilátszott volna a koponyacsontjuk, izgalmas volt simogatni, még izgalmasabb nézni, ahogy ijedve tepernek a mélybe, mikor visszaengedte őket. Már az első hét végén rájött, hogy ha a kis aranyhalakat nem dobja vissza, több lesz a tőponty a tóban, mikor egyszer már önerőből ide látogat. Halászlére volt éhes ugyanis.

Egy szó, mint száz, a kis Józsika 2046-ban már mint agrár- és klímaügyi miniszterként nézett vissza, mikor felavatta a kibővített és kimélyített tavat, az utolsó koi pontyot ő maga emelte ki, majd egy teherautónyi tőpontyot öntetett a tóba. Halászlevet csak egy év múlva ettek, tiszaháti gyerekek fogták az alaplére valót. Itt a vége, fuss el véle.

Józsika koit les

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés