bezár
 

film

2020. 06. 03.
Mit nézzünk otthon?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bár a korlátozások többségét már feloldották, az élet még nem állt vissza teljesen a rendes kerékvágásba. A mozik például még nem nyithattak ki, így továbbra is otthonunk falai között kell mozgóképfogyasztás iránti igényeinket kielégíteni. Alábbiakban két népszerű streaming platform kínálatából szemezgettünk, hogy az otthon töltött idő még hasznosabban telhessen, és a filmszínházak hiányát is kevésbé érezzük fájdalmasnak.

Az HBO televíziós csatorna online szolgáltatásának különlegessége, hogy kínálatában számottevő magyar gyártású film is elérhető, melyek a főoldalon külön menüpont alatt találhatóak. A filmek közül mindenképpen megtekintésre érdemes a  2018-as Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (r.: Schwechtje Mihály). A történet középpontjában a középiskolás magyar fiatalok problémái állnak, külön hangsúlyt fektetve a biztonságos online jelenlét fontosságára. Szinte elengedhetetlen történetmesélési eszközzé válik a karakterek tevékenysége a közösségi oldalakon, illetve privát beszélgetéseik megmutatása, melyek tulajdonképpen a film képét körülölelve jelennek meg.

prae.hu

Schwechtje Mihály: Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (Vertigo Média)

Szintén 2018-ban került a mozikba Csuja László amatőr játszókat szerepeltető filmje, a Virágvölgy. A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatkozó film érdekes köntösbe bújtatja a road movie hagyományait és a menekülő szerelmesek tematikát. (A rendezővel készült interjúnk ezen a linken olvasható.)

A platform kínálatában a fentebb említett filmeken túl több olyan alkotás is megtalálható, amely tovább öregbítette a magyar filmművészet hírét Európában és a világban. Így Enyedi Ildikó filmje, az Arany Medve-díjas Testről és lélekről (2017) vagy a több nemzetközi fesztiválon is szereplő animációs film, a Ruben Brandt, a gyűjtő (Milorad Krstić, 2018). Török Ferenc történelmi filmjét, az 1945 (2017) című alkotást is lehetőségünk van ezen a platformon megtekinteni.

A nagyjátékfilmek mellett a Susotázs (Tóth Barnabás, 2018) című rövidfilm is említésre méltó, melyben két szinkrontolmács próbálja kideríteni, ki hallgatja őket a konferencia résztvevői körül. A film esélyes volt az Oscar-jelölésre, a mozikban Gaspar Noé Eksztázis (Climax, 2018) című filmjének kísérőfilmjeként került forgalmazásba. 

Tóth Barnabás: Susotázs (2018) Vertigo Média

Az HBO GO kínálatában széles skálán válogathatunk az elmúlt évek nemzetközi sikereiből is. Megtalálható például a Kaliforniai álmot (La La Land, 2016) is jegyző Damien Chazelle második nagyjátékfilmje, a Whiplash (2014) vagy Quentin Tarantino megosztó mozija, a Volt egyszer egy... Hollywood (Once Upon a Time... in Hollywood, 2019). 

Pótlásra a Netflix segítségével is van lehetőség. Több Oscar-díjas film is megtalálható a platform kínálatában, így Noah Baumbach Házassági történet (Marriage Story, 2019) című drámája, mely egy válás történetét meséli el a rendező saját élettapasztalatait feldolgozva. Bár egészen más hangsúllyal, de szintén az emberi és családon belüli kapcsolatokat tematizálja  Luca Guadagnino könyvadaptációja, a Szólíts a neveden (Call Me By Your Name, 2017). Az egyik legnépszerűbb és legismertebb közösségi oldal, a Facebook alapításának kérdését tárgyalja – bár nem teljesen hitelesen – A közösségi háló (The Social Network, 2010, David Fincher). Nemes Jeles László 2015-ös filmje, a 20. század katasztrófáját egészen más szemszögből megmutató Saul fia is megtekinthető a platformon. 

A Netflix saját gyártású filmjei közül a Noah Baumbach rendezte The Meyerowitz Stories (New and Selected) (2017) a rendezőtől egyáltalán nem idegen tematikát, a családon belüli konfliktusokat tárgyalja. Ám ebben az esetben a hangsúly nem egy házasság végére, hanem három testvér kapcsolatára helyeződik. A posztapokaliptikus közeget kedvelők figyelmébe az Expedíció (Annihilation, 2018, Alex Garland) című könyvadaptáció ajánlható. A sci-fi itthon nem került mozikban forgalmazásba, így csak itt van lehetőség a megtekintésére. A Breaking Bad folytatása, a 2019-es El Camino (Vince Gilligan) is megnézhető, mely az eredeti sorozat egyik főszereplője, Jessie Pinkman (Aaron Paul) történetét követi.

Olyan filmtörténeti mérföldkövek is megtalálhatóak, mint Alfred Hitchcock Psycho (1960) és Szédülés (Vertigo, 1958) című filmjei. A gengszterfilmek kedvelői olyan jelentős alkotásokat is megtalálnak, mint a Nagymenők (Goodfellas, Martin Scorsese, 1990) vagy az egész Keresztapa-trilógia (A Keresztapa 1. 1972; A Keresztapa 2., 1974; A Keresztapa 3., 1990, mindhárom filmet Francis Ford Coppola rendezte). 

Az elmúlt időszakban a járványhelyzet következtében több platform is feltűnt a látóhatáron, így például a Cinego artfilmes videotéka, mely a művészmozik kínálatát – közel 180 filmet – teszi elérhetővé otthonunkból. Emellett megemlítendő egy másik online videotéka, a Cinefil is, melyen jelenleg 40 filmet lehet megtekinteni. 

Képek forrása: Vertigo Média

nyomtat

Szerzők

-- Takács Eszter --


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés