bezár
 

gyerek

2020. 05. 25.
Hogyan ábrázoljunk szörnyet?
Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Én kicsi szörnyem – Szörnyek és képzeletbeli lények a gyerekkönyv-illusztrációban című kiállítás során kortárs gyermekkönyvekből vett szörnyillusztrációkkal, valamint az Én kicsi Szörnyem című rajzpályázat gyermekalkotásaival ismerkedhetünk meg. 

Az elmúlt hónapokban a kulturális programok az online térbe költöztek. Ha a nappaliban ülve, a kanapénkról nézhetünk színházi előadást vagy főzés közben hallgathatunk könyvfelolvasást, miért ne vehetnénk részt gyermekünkkel egy online kiállításon is? Az Én kicsi szörnyem – Szörnyek és képzeletbeli lények a gyerekkönyv-illusztrációban című kiállítás a Deák17 Galériában kapott volna helyet április közepétől, azonban a szervezőknek sikerült megugraniuk a járvány okozta akadályokat.

prae.hu

A vérfarkasok, vámpírok, sárkányok, démonok, földönkívüliek mindannyiunk számára ismert, megfoghatatlan lények, amelyek évezredek óta az emberi képzelet állandó lakói. A tömegkultúra szerves részét képezi eme rejtélyes alakok mozgóképi feldolgozása: a témát lefedő horrorfilmek és számítógépes játékok tucatjaival találkozhatunk. De míg a felnőtteknél a minél rémisztőbb, hátborzongatóbb megjelenítés a cél, addig a gyerekek esetében leginkább színes, mosolygós és barátságos figurákról beszélhetünk. Az online tárlat célja, hogy bemutassa, milyen sokszínű a kortárs magyar gyermekkönyvekben található szörnyek ábrázolása, melyek láttán a fiatal olvasót nem rettegés, hanem sokkal inkább rokonszenv fogja el. 

A kiállítás első részében a hüllőszerű, félelmetes fenevadak kaptak helyet: a kiállított darabok között éppúgy megjelennek a hagyományos, gonosz sárkányábrázolások - igaz, mára már egyre ritkább ez a megközelítés -, mint  szeretetteli, esetlen, kedves társaik. Elég csak Csukás István egyfejű sárkányára, Süsüre gondolnunk, hogy a rémület helyett a barátságosság és a sebezhetőség jusson eszünkbe.

Rényi Krisztina illusztrációjaBár Rényi Krisztina sárkánya nem hétfejű, mégis a klasszikus mesékből ismert, a királylányt elrabló, elpusztíthatlan teremtményre asszociálunk az illusztráció láttán. 

Kállai Nagy Krisztina illusztrációjaKállai Nagy Krisztina alkotásán nyoma sincs a vérengző fenevadnak: a gyermekbarát sárkányfejek virágot szednek, barkácsolnak vagy épp pillangóra vadásznak. 

A tárlat ezután a sárkányölő hősök illusztrációival folytatódik, hiszen minden olyan mítosz, mese vagy legenda esetén, ahol megjelenik a gonosz szörny, szükség van az azt legyőző, bátor, heroikus alakra, aki megmenti a királyságot és visszaállítja a világ megszokott rendjét. 

Nagy Norbert illusztrációjaA klasszikus hétfejű sárkányt különféle játékos kiegészítőkkel (cilinder, szemüveg) látta el Nagy Norbert, amitől az egész illusztráció frissé, maivá válik.

Az emberi képzelet állandó lakói az éjszaka megjelenő rejtélyes, gyakran alaktalan kísértetek, vörös ördögök, valamint a közöttünk élő, mágikus képességekkel rendelkező boszorkányok. A mai gyerekkönyvekben alig találunk az említettekről rémisztő ábrázolást, általában színes és derűs lények képmásait fedezhetjük fel az oldalakon. 

Molnár Jacqueline illusztrációjMolnár Jacqueline neon színekkel, a mexikói hiedelemvilágra emlékeztető díszítéssel tette a gyerekek számára is befogadhatóvá a halálból visszatért csontváz küllemét. 

Herbszt László illusztrációjaHabár Herbszt László ördöge vörös, inkább egy morcos bandafőnök portréját, mintsem a természetfeletti, gonosz szellemlényt idézi meg a gyermeki képzeletben. 

A hibrid - ember-állat vagy többféle állat keresztezéséből létrejött - képzeletbeli lények (például kentaurok vagy sellők) mindig is fontos szereplői voltak az ősi hitvilágnak, illetve ma is gyakran felbukkannak a filmvásznon.  A gyermekkönyvekben található illusztrációkon ezek a teremtmények szakítanak szörnyjellegükkel és torz testi tulajdonságaikkal, játékos és barátságos formát öltenek.

Hanga Réka illusztrációjaHanga Réka képzeletbeli "gigahüjeti"-je a házak tetején közlekedik, mégsem félelmetes. 

Végül pedig kimondottan a szorongást oldó, féleleműző szörnyek is helyet kaptak a kiállításon: jámbor alakot öltenek az ágy alatti sötétségben megbúvó ismeretlen lények, valamint olyan illusztrációkkal találkozhatunk itt főképp, melyek a gyermekekben élő, a bizonytalanság okozta félelem leküzdését segítik. 

Hanga Réka illusztrációjaA mosógép hasznos fegyver lehet a Hanga Réka alkotta szörny ellen. 

Dániel András illusztrációjaDániel András megmutatja, hogy miket találhatunk egy feneketlen tó mélyén.

A tárlatot az azonos című gyermekrajzpályázat alkotásai is színesítik. A kiállítás egésze ide kattintva, július harmadikáig tekinthető meg a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán. 

ÉN KICSI SZÖRNYEM – SZÖRNYEK ÉS KÉPZELETBELI LÉNYEK A GYEREKKÖNYV-ILLUSZTRÁCIÓBAN
Kiállító művészek: Baranyai (b) András, Bölecz Lilla, Cselőtei Zsófia, Dániel András, Felvidéki Miklós, Ferth Tímea, Grela Alexandra, Hanga Réka, Herbszt László, Horváth Ildikó, Kállai Nagy Krisztina, Kecskés Judit, Kun Fruzsina, Kürti Andrea, M. Nagy Szilvia, Makhult Gabriella, Maros Krisztina, Metzing Eszter, Molnár Jacqueline, Nagy Norbert, Nagy Zoltán, Orosz Annabella, Remsey Dávid, Rényi Krisztina, Rofusz Kinga, Szegedi Kata, Szimonidész Hajnalka, Takács Mari, Vihart Anna
Kurátor: Révész Emese művészettörténész

 

Fejléc: Grela Alexandra illusztrációja
Fotók forrása: Deák 17 Galéria/ Én kicsi szörnyem 

nyomtat

Szerzők

-- Madzin Emília --


További írások a rovatból

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Könyvbemutató másképp

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés