bezár
 

zene

2008. 05. 14.
A meglepetés ereje
Psychic Tv koncert az A38 Állóhajón, 2008 május 8-án
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A meglepetés ereje Ismét egy legenda Budapesten. Persze megint az A38-as hajón. Jó volt ott lenni, és átélni ezt a sajátos időutazást. A Ptv3-at mindig is kultbandaként tartották számon, bár függetlenek voltak stílusoktól, zenei trendektől, vagy akár a korszellemtől is.

Sajátos elegyként art-rock, industrial, postpunk és noise rockos, szabadszellemű, videóművészeti csoportként ismerhettük őket a 80-as évek elejétől. Az, hogy most itt voltak, kisebbfajta csodaként is felfogható, hisz tavaly, október 13-án meghirdetett koncertjük a dobos, Lady Jaye tragikus halála miatt elmaradt.

A koncert előtt számos ismerősöm "nagy megmondó" volt, hogy majd milyen sokkoló és beteg koncert várható, meg amúgy is... Aztán nem. Sőt. Ki gondolta volna, hogy ilyen egyszerűségében is letisztult, közvetlen zenész-közönség együttlétet kapunk. Adva volt egy karizmatikus énekes-legenda, Genesis P-Orridge alias Neil Andrew Magson személyében, akiben ötvöződött Debbie Harry vagány punk attitűdje és a Dead or Alive transzvesztita külsőségei.

Genesis 2.

A dobokat Morrison Edley vette kezelésbe: feszesen, minden felesleges sallangtól mentes, precíz játékkal. A gitárt egy számomra ismeretlen, középkorú csajszi pengette nagyon egyszerűen, de pontosan: ha kellett, tiszta, bontott témákkal, ám nagyon gyilkos zúzást is tudott mérni ránk a Fender Strato-jával. Számomra az este kellemes meglepetése azonban Candy Ass basszeros volt. Kevés ilyen karakteres, sugárzó egyéniség látható a színpadon. Nagyon szexi, végig fülig érő mosollyal, éteri bájjal játszik, nyoma sincs benne mesterkéltségnek. Hiteles, remekül érzi magát, mintha csak egy kellemes próbán lenne a haverokkal.

prae.hu


Candy Ass

A bulin elhangzó dalok jó része a legutóbbi Hell Is Invisible… Heaven Is Her/e című lemezre épült. Amúgy széles a zenei spektrum: industrial beindulás, zajos-zaklatott rock, ballada, tiszta, már-már Velvet Underground-os rock’n’roll, pszichedélia, repetitív énektémára épülő életképek. Mögöttük a kivetítőn stilizált és valós (?) átalakulás Genesis-módra, még a párjával, Lady Jaye-el is. David Bowie androgün mivoltában... összemosódik jelen-múlt, valóság és fikció. A gitár hol lesüvíti fejünket, hol megnyugtat tiszta harmóniameneteivel. A basszustémák lüktetnek vagy slappesen feszülnek, az elszállást pedig konkrétabb rock követi.


Genesis 3.

Genesis elől menetel, hangmintákat küld felénk, integet és dívaként pózol. Arca nem evilági: pantomimes szélsőségeket idéz, folyamatosan gesztikulál, és köszöni szépen a lelkesedést. Ami marad, az egy emlékezetes, könnyen befogadható, remek koncert jól teljesítő és kiváló formában levő zenészekkel, akik minden másodpercét élvezik a bő másfél órának. Nem ezt vártuk. Azonban sokkal több volt ez így, mint amennyi az elvárásunk lett volna.


Genesis és Candy Ass

Gen again


Kapcsolódó linkek:

Psychic Tv a Myspace-en
Genesis Breyer P-Orridge hivatalos weboldala

nyomtat

Szerzők

-- Erdős László --


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés