bezár
 

irodalom

2019. 03. 27.
OGM fotónapló - 2019. március
Az öreg falász
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Úgy vagyok a Dunával, hogy haragszom is rá, meg nem is. Túl széles, így nagyon elvágja Budát Pesttől, ennek csak a hídjai örülnek, akik így sosem lesznek munka nélkül. Nézd meg a Szajnát vagy a Moldvát: még pont át lehet kacsintani a túloldalra úgy, hogy látsszon. A Duna tőlünk ellopja ezt, mégis könnyen megbocsátok neki. 

Ennek oka lehet, hogy gyerekkoromban Pakson, ahol a nagyszülőknél nyaraltam, a folyóra menet már alig vártam, hogy a békavárosi aluljáróban nagy kiáltással üdvözöljem, ott bent már éreztem az illatát, hozzá közeledve lassan, de biztosan elnyomta az alagútba vezető lépcső húgyszagát. Lent a hullámtörő kövekről lestem a parttal párhuzamosan kikötött ladikokat, amik mögé néha be is úsztam, hogy elbújjak mögéjük – és én hülye, így hozzam a frászt a nagymamámra. Sok volt a horgász is, figyeltem őket, mikor mozdulnak és miért, akkor még több türelmem volt ehhez, manapság már elég az is, hogy a rohanó villamosból lepillantok, hogy ott ülnek-e a Petőfi vagy Margit híd alatt, hány bottal dolgoznak egyszerre, mozog-e a szák, vagy még bent sincs a vízben. Néha a Margit híd középső pillére fölött, a szigeten is felbukkannak, de ott főleg csak pergetnek, villantgatják az aranypikkelyes csalihalakat a naplementében. 

prae.hu

De ez a fószer. Ül a fal előtt. Elárulom, ez is a Margit híd. Komolyan. Emberünk balján és jobbján rohan a víz a Fekete-tenger felé, az ő két csalija pedig bent a térdig érő vízben a híd középső pillére fölött. Talán hetente többször kiszabadul a négy fal közül, és leül ide, hogy nézhessen egy ötödiket. Vagy mindenkinél jobban ismeri ezt a pillért, vagy teljesen hülye. Gyanítom, hogy az előbbi. Akkor viszont azt is tudja, hogy vele szemben keresztben fut egy alagút, amit most átmos a Duna és tele van álmos csukakölykökkel. Tilalmi idejük február 15-március 31.

Az öreg falász

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés