bezár
 

gyerek

2018. 12. 22.
Zord fjordok közül előbújó trollok és goblinok
Varró Dániel: A szomjas troll. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2018
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Varró Danit olvasva én magam is visszarepülök az időben és gyermek vagyok, gyermek lettem újra, hiszen a szerző finom eszközökkel képes kicsiből és nagyból egyaránt előhozni azt az ártatlan és rácsodálkozó kis lényt, akit felnőttként egyre jobban próbálunk elásni magunkban. A szerző azonban mindenféle mesterkéltség nélkül, könnyed természetességgel csalogatja ki belőlünk újra a gyereket, én pedig hálásan köszönöm neki azokat a felhőtlen, hosszan olvasós és felnevetős délutánokat, amikkel A szomjas troll olvasása során ajándékozott meg.

A Túl a Maszat-hegyen meseregénye óta várunk erre a kötetre. Persze, kaptunk tőle azóta is jónéhány remekbe szabott művet – nálunk most az Akinek a kedve dacos mondókái pörögnek nagyon –, de ezzel a könyvvel most újra egy komplex mesevilágot teremtett. Méghozzá nem is akármilyet: ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a zord fjordok világába repíti a képzeletünket. Megidézi és  "varródanisítja" az északi és a kelta folklór tipikus karaktereit: találkozunk trollokkal, goblinokkal, orkokkal, leprikónokkal, törpökkel, hableányokkal és -legényekkel.

prae.hu

A kis viking legendárium négy történetet tartalmaz. A lakkaszörpre szomjazó Kalle troll után megismerkedünk a kíváncsi, kistermetű, minden lében kanál természetű óratörpével, aki csintalankodásával egy egész város életét megbolygatja. A következő mese egy Andersen-paródia, amiben Jesper, a kis hablegény komoly kalandok árán megmenti hat nővérét és édesanyját a dán királyi udvarból. A kötet leghosszabb története A leprikónok átka, egy vikinges gyermekfantasy, amelyben az olvasót bevonva halad a főhős az események sorában: néha kicsit meghal, véletlenül vagy direkt, de végül persze itt is minden jóra fordul.

Varró Dani ezekkel a történetekkel is bebizonyítja, hogy nem csupán a magyar nyelvet, de a magyar poétikai hagyományt is játszi könnyedséggel képes kezelni. A legváratlanabb pillanatokban építi be azokat az utalásokat, amivel eléri, hogy a felfedezés örömével a felnőttek is rácsodálkozzanak a mesékre. Többek között olyan klasszikusok köszönnek vissza, mint Arany, Petőfi, Grimm vagy Andersen.

A kis viking legendárium világát többféle módon átszövi a játékosság. A szerző különféle versformákkal játszik, a rímpárok olykor megmosolyogtatóak, máskor meglepőek, a gyereknyelvből és a hétköznapi beszélt nyelvből beemelt fordulatok pedig kicsattanó hangulatjavítók.

A szomjas troll

A szöveget Maros Krisztina rajzai teszik még gazdagabbá. A szerző pontosan kidolgozott, tündéri figuráinak jellegét az illusztrátor pontosan képes eltalálni, így a rajzok és a szöveg szerves egységet alkotnak. De szólnunk kell a könyv kötészeti tulajdonságairól is, ugyanis a méret és az egész külső megjelenés remekül sikerült.

Szívből ajánlom a kötetet a karácsonyfa alá is, ez az egyik legszebb gyerekkönyv, ami mostanában megjelent. Remek ajándék lehet a gyerekeknek, de a felnőtteknek is, a közös szórakozás biztosan garantált.

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés