bezár
 

art&design

2018. 03. 24.
Négy új Kondor-festmény Nyírbátorban
A Magyar Nemzeti Múzeum sajtótájékoztatója a gyűjteményről
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Értékes gyűjteménnyel gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézménye, a nyírbátori Báthori István Múzeum. A hatvan darabból álló gyűjteményt Garancsi Ottó Árpád, egykori nyírbátori lakos ajánlotta fel a múzeumnak. 

Az adományozásról tartott sajtótájékoztatóra március 22-én került sor a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi Termében. A terem ritkán látogatható, ám ilyen értékes adományok esetében ily módon az alapítóról, Széchényi Ferencről is megemlékeznek.

prae.hu

Az adományozó, Garancsi Ottó Árpád elmondása szerint körülbelül tíz éve kezdett műalkotásokat gyűjteni, elsősorban Kondor Béla műveit. Választása azért esett Nyírbátorra, mert szülei és nagyszülei a város környékén éltek és itt is tanultak. A család a fővárosba való költözéssel elszakadt Nyírbátortól, de Garancsi ezzel az adománnyal egyfelől háláját szeretné kifejezni szülőföldje iránt, másfelől teljesíteni szeretné édesanyja, Petrován Ilona egyik korábbi vágyát, azaz azt, hogy művelődési központtá tegye Nyírbátort a helyi közösség, s különösképpen a korlátozott lehetőségekkel rendelkező ifjúság javára.

A nyírbátori múzeum igazgatója, dr. Báthori Gábor elmondta, hogy a 65 éves múltra visszatekintő múzeum örömmel fogadta az adományt, hiszen így könnyebben hozzáférhetővé válik majd a magyar festészet 20. századi korszaka a helyiek és a környékbeliek számára. Hozzátette azt is, hogy a húsz Kondor Béla-művet tartalmazó gyűjtemény egyedülálló az országban, így valószínűleg sok Kondor-szerelmest vonz majd Nyírbátorba a kiállítás, melynek megnyitójára 2018. június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján kerül sor. 

Az átadott gyűjtemény darabjait a magyar festészet történetében kibontakozó „francia orientáció” köti össze. A válogatás négy művészettörténeti jelenséget szemléltet: a 19. századi francia posztimpresszionizmus hazai festészeti átvételét, a két világháború közötti Párizs-Róma és Bécs-Berlin tengelyű magyar művész-emigránsok és ösztöndíjasok művészetét, a szentendrei művésztelep későbbi történetéhez köthető alkotásokat, valamint Kondor Béla egyedülálló festészetét.

A gyűjteményben húsz olyan Kondor-alkotás kapott helyet, melyek az 1950-es és 1970-es évek között születtek. A Kondor Bélához köthető anyag nagyon értékes kollekciónak tekinthető, mely a szerelem, az emberi foglalkozások, a mitologikus és a szakrális/spirituális gyűjtőfogalmak köré összpontosul. Ez a húsz alkotás azért is különleges, mert Kondor festészeti munkái ritkán bukkannak fel a műtárgypiacon, hiszen az alkotót a szakma inkább grafikusként tartja számon. Kondor festészeti tevékenysége ezzel szemben igen jelentős, melyet ez a kollekció is alátámaszt.

A további negyven kép is magyar művészek szignóival ellátott alkotás, ám ezek szakvizsgálata még mindig tart – mondta el a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológus munkatársa a sajtótájékoztatón. Továbbá, hozzátette azt is, hogy a többi kép 28 másik festő nevéhez köthető, így a kutatás sokrétű és még folyamatban van. Erről a múzeum a későbbiekben ad majd tájékoztatást.

 

Négyzetes kép a leadben: Kondor Béla - A Tanító (1965)

Fekvő kép a főoldalon: Kondor Béla - Szerelmesek (1957)

Fejléc: Kondor Béla - A pilóta álma (A repülős álma)

 

A képek forrása: Magyar Nemzeti Múzeum
 

nyomtat

Szerzők

-- Edvy Athina --

Jelenleg esztétika és vallástudomány szakos hallgató az ELTE Bölcsészettudományi karán.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés