Szombaton újra MERI sportnap a mozgáskorlátozott embereknek

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) e héten szombaton immár hatodik alkalommal rendezi meg a MERI sportnapot azzal a céllal, hogy a mozgáskorlátozott, fogyatékos emberek megismerhessék és kipróbálhassák azokat a sportokat, amelyeket ők is űzhetnek. A programhoz csatlakozik a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége is.
Szólj hozzá!
|

Ma van az autizmus világnapja, kék lesz a Parlament kupolája!

Az idén is kékre világítják a Parlament kupoláját az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) kezdeményezésére ma, az autizmus világnapján, amelynek alkalmából az ország több mint 20 pontján tartanak rendezvényeket.
Szólj hozzá!
|

Higasida Naoki – Egy fiú hangja az autizmus csöndjéből

"A gyermekkorból még csak fél lábbal kilépett szerző, akinek az autizmus legalább akkora erőpróbát és egész életére kiható állapotot jelentett, mint a mi fiunknak, fölnyitotta a szemünket a Hát ezért ugrálok-kal. Áldásnak éreztük ezt, mert mintha végre a saját fiunk szólt volna hozzánk arról, ami a fejében zajlik" – írja a könyvről David Mitchell, a Felhőatlasz és a Szellemírók című regények világhírű szerzője, és a Hát ezért ugrálok angol kiadásának fordítója.
Szólj hozzá!
|

Választás 2014 – A fogyatékkal élők segítséget kérhetnek a szavazáshoz

A tavaly elfogadott választási eljárásról szóló törvény alapelvei között új elemként jelent meg a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése: a szavazáshoz például Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek.
Szólj hozzá!
|

Akadálymentesített kormányablak nyílt Szegeden

Teljes körűen akadálymentesített, okmányirodai szolgáltatásokkal is rendelkező kormányablak nyílt szerdán Szegeden az egyik hipermarketben.
Szólj hozzá!
|

Bepillantás nem halló embertársaink kommunikációjába – Dadvandipour Zsuzsanna előadása a Pesti Bölcsész Akadémián

A "Bepillantás nem halló embertársaink kommunikációjába" című előadás 2014. április 3-án (csütörtök) 18 órától lesz az ELTE Pedagógiai és Pszichológia Karon (1074 Budapest, Kazinczy u. 23-27.).
Szólj hozzá!
|

Új kölcsönző-szolgáltatás az EduKidben

Mostantól már nyugodtan alhatnak éjszaka a hallássérült anyukák, hiszen a SINOSZ és az EduKid Speciális Hallásdiagnosztikai, Rehabilitációs és Oktató Központ együttműködésének köszönhetően áprilistól kedvezményesen kölcsönözhetők lesznek a rezgő-villogó babasírás-jelző készülékek.
Szólj hozzá!
|

Májusban is lehet jelentkezni a ParaSzuperSztárra

A korábban meghirdetett április végi határidő helyett május 20-ig várja a jelentkezőket a ParaSzuperSztárra a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet szeretné, ha minél többen jelentkeznének a kulturális tehetségkutatóra. 
Szólj hozzá!
|

KÖNYVAJÁNLÓ: A nemzetközi és hazai fogyatékospolitika 21. századi körképe

Az új évezred progresszív fogyatékosügyi politikája a fogyatékossággal élő emberek helyzetét már elsősorban nem egészségügyi, rehabilitációs vagy szociálpolitikai kérdésnek tekinti, hanem az emberi jogok közé emeli be ezeket a jogokat. Nem elég az állampolgári jogok deklarálása és a negatív diszkrimináció megnyilvánulásai, illetve társadalmi mechanizmusai elleni küzdelem, hanem a pozitív cselekvés, pozitív diszkriminációs eszközök is szükségesek a társadalmi kirekesztés és a fogyatékossággal élő emberek társadalmi hátrányainak mérsékléséhez. 
Szólj hozzá!
|

Hiánypótló könyv pedagógusok számára a portfólió összeállításához

A kötelezővé tett pedagógus portfólió összeállításához kevés segítséget kaptak az érintettek, a pályázat kitöltéséhez szükséges alapvető elméleti és gyakorlati irodalom szinte nem létezik. Ebben a helyzetben szeretne segíteni a pedagógusoknak az ELTE Eötvös Kiadó friss kiadványával, mely logikus felépítésével, érthető nyelvével és sok gyakorlati példájával nélkülözhetetlen lehet a pályázat kitöltéséhez, illetve a reflektív pedagógia megértéséhez és alkalmazásához.
Szólj hozzá!
|

A Logopédia Európai Napja (meghívó sajtótájékoztatóra)

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület meghívja Önt 2014. február 27-én, délelőtt 11.00 órai kezdettel A LOGOPÉDIA EURÓPAI NAPJA (2014. március 6.) magyarországi eseménysorozatának sajtótájékoztatójára, amelyet az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága (Comité Permanent de Liaison des Orthophonistes/Logopèdes de l'Union Européenne Standing Liaison Committee of E. U. Speech and Language Therapists and Logopedists) felhívására és annak szellemében tart.
Szólj hozzá!
|

Az autizmus és a digitális technológiai perspektívák (konferencia)

Az Autizmus Világnapja alkalmából az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szeretettel várja az érdeklődőket az idén is megrendezésre kerülő "Dialógusok az autizmusról" szakmai rendezvényén. A konferencia témája: Az autizmus és a digitális technológiai perspektívák
Szólj hozzá!
|

Borbély Sjoukje: A szülők és mi

Elsősorban a korai fejlesztés területén tevékenykedő szakembereknek íródott ez a könyv, tehát gyógypedagógusok, gyógytornászok, mozgásterapeuták (stb.) számára, akik munkájuk során szoros, közvetlen kapcsolatban állnak sérült gyermeket nevelő családokkal. (Pongrácz Kornélia recenziója)
Szólj hozzá!
|

Gyógypedagógiai hasznossággal bíró cikkek a Fizioterápia szakfolyóiratban

Szakcikkek olvasása közben találkoztam a Fizioterápia folyóiratban (a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága lapja) két olyan publikációval, amelyek véleményem szerint hasznosak a gyógypedagógia területén is. Dóla Tímea és Fehérné Kiss Anna szerzők két szorosan egymáshoz kapcsolódó és tartalmilag is összefüggő cikkben foglalták össze a cerebral paresis (CP) mozgáskezelését. (Benczúr Miklósné cikke)
Szólj hozzá!
|

Elsőként hasonlították össze a kutya és az ember agyműködését magyar kutatók

A világon először hasonlították össze a kutya és az ember agyműködését magyar kutatók, akik kimutatták, hogy a kutya agyában éppúgy létezik egy fajtársak hangjára érzékeny terület, mint az emberében.
Szólj hozzá!
|

III. Nyitott kapuk a logopédián (konferencia)

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézménye immár 3. alkalommal csatlakozott március 6-án az Európai Unió Logopédia Napjához, melynek idei kiemelt témája: TÖBBNYELVŰSÉG – "ahány nyelv, annyi kultúra, de a kommunikáció azonban egy!". Alább olvasható a részletes program.
Szólj hozzá!
|

3. Ed-Xchange Network Meeting a Bárczin

2014. február 12-én az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán zajlott le a 3. Ed-Xchange Network találkozó.
Szólj hozzá!
|

MTA: Kutatási program indul a siketjelnyelv egységesítésére

Kutatási program indul a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetében a magyar siketjelnyelv egységesítésére. A 334 millió forintos forrású, JelEsély elnevezésű az Új Széchenyi Terv keretében induló projekt azt készíti elő, hogy 2017-től - a törvényi előírásnak megfelelően - be lehessen vezetni az oktatásban a jelnyelvet.
Szólj hozzá!
|

"A mi életünk" program
Farkasné Gönczi Rita
Az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége) 2013-ban elindította az "A mi életünk" programot, melynek célja az értelmi fogyatékos és megértési nehézséggel élő személyek számára könnyen érthető kommunikációval hozzáférhető információkat biztosítani az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében, ezáltal az életvitelhez szükséges tudás megalapozása, az aktív társadalmi részvétel segítése.
Szólj hozzá!
|

Sok nyelv, sok kultúra, egy kommunikáció!

A Logopédia Európai Napjának XVIII. kerületi rendezvényére várjuk a kerületi szülőket gyermekeikkel, az érdeklődő pedagógusokat, szakembereket!
Szólj hozzá!
|

Bárczi: öregdiák-csalogató

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kiépített alumni rendszer működik, a felsőoktatási intézmény egykori hallgatóinak közössége számára. Karunk célja, hogy mi is bekapcsolódjunk ebbe a tevékenységbe, és megszervezzük az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (korábban Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola) öregdiákjainak közösségét. (Alább olvasható Dr. Perlusz Andrea stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettes levele)
Szólj hozzá!
|
ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ blogja: "Nemsokára mindenki megtudhatja milyen érdekesek vagyunk!"
Elindult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény blogja, ahol bepillantást nyújtunk iskolánk diákjainak és pedagógusainak mindennapjaiba.