prae.hu

 


Szétgurult gombok – Két színházi nevelési program a Holokauszt Emlékévhez kapcsolódóan
Besze Barbara
Hogyan mondjuk el? Hogyan lehet a borzalmakról beszélni a gyereknek? Lehet-e és persze kell-e egyáltalán? Mert alapvetően kétféle módon viszonyulhatunk a családi tragédiához: elhallgatjuk vagy beszélünk róla, de beszélni róla megint többféleképp lehet.
Szólj hozzá!
|

Szétgurult gombok – Két színházi nevelési program a Holokauszt Emlékévhez kapcsolódóan
A Tánc Fesztiválja Veszprémben
Shakespeare 450: koszorúzás a drámaíró szobránál
Kiállítás Marosvásárhelyen Marx József emlékére
Népszerű színészek a szegedi Háry Jánosban
Shakespeare misztikus erdejében
Új Shakespeare-könyv jelent meg
Egy filmkövet élete – Interjú Nikolaj Nikitinnel

Shakespeare misztikus erdejében
Hutvágner Éva
forrás: port.hu, Puskel ZsoltA férfi színészek által játszott női szerepek miatt Silviu Purcărete Ahogy tetszik előadása nyomokban tartalmaz(hat) utalást az Erzsébet-kori színjátszás (jelen korból feltett), nemiséget célzó kérdéseire. Nyomokban, hiszen sokkal inkább arra mutat, hogy egy "egynemű" társulatnak milyen lehetőségei vannak éppen 450 évvel a szerző születése után a Shakespeare-játszásra.

Szólj hozzá!
|

Új Shakespeare-könyv jelent meg
PRAE.HU
A legutóbbi magyar nyelvű válogatás, amely a 17. század végétől közöl szemelvényeket a változó angol, illetve nemzetközi Shakespeare-recepció történetéből, 1965-ben jelent meg. Azóta természetesen jelentősen eltolódtak a kritikai érdeklődés súlypontjai. E kötet célja, hogy általában az elmélet koraként számon tartott, a 20. század második felére eső időszak elméleti megközelítéseinek minél szélesebb körű áttekintését adja.
Szólj hozzá!
|

Egy filmkövet élete – Interjú Nikolaj Nikitinnel
Ruprech Dániel
Nikolaj Nikitin évek óta a Berlinale delegáltja, többek között Magyarországért is ő felelős. Nem sokkal a fesztivál után ültünk le beszélgetni, az interjú elkészülte mégis váratott magára, hiszen éppen egy másik projektjének, a tavaly indult SOFA-nak (School of Film Agents) előkészültei zajlanak. Egy A-kategóráis filmfesztiválról, és arról, mit is csinálnak a filmügynökök.
Szólj hozzá!
|

A JAK-füzetek újdonságai a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából
PRAE.HU
A József Attila Kör és a PRAE.HU közös kiadásában megjelenő JAK-füzetek sorában friss, és olvasható már Nagy Márta Júlia Ophélia a kádban című verseskötete, Lesi Zoltán Merül, illetve az idei JAKkendő-díjas Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen című nemrég megjelent könyvei. A kötetek megrendelhetők a jak@jozsefattilakor.hu címen, illetve biztosan kaphatók Budapesten az Írók boltjában.
Szólj hozzá!
|

Kis nagy történetek – A Titanic versenyfilmjeiről
Csiger Ádám
Ha van, ami összeköti a 21. Titanic Filmfesztivál versenyprogramját alkotó kilenc mozit, az a hátrányból, gyenge esélyekkel induló kisember főhős kitörése, megváltásának annál nagyobb története (vagy kudarca). E filmek rendezői ugyancsak kezdők és kívülálló függetlenek, de ők nem vallottak kudarcot: a versenyszekció filmjei egyaránt figyelemre méltóak.

Szólj hozzá!
|

So it goes – Kurt Vonngeut-est a New York Művész Páholyban
Kocsis Katica

A Helikon Kiadó gondozásában április 7-én teljesen új fordításban jelent meg Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című regénye. A New York Művész Páholy ebből az alkalomból estet szervezett az író tiszteletére, ahol az új fordításon túl szó esett Vonnegut írói pályájáról is.


Szólj hozzá!
|

"Zsidó" identitásképek a huszadik századi magyar irodalomban (kötetbemutató és fórum)
PRAE.HU
A mai magyar társadalom hétköznapi nyelvhasználatának különböző szintjein – éppen úgy, mint a társadalomtudományokban, a privát és a nyilvános szférában – a legnehezebben kezelhető szavak közé tartozik a "zsidó". Alig feltérképezett örvénylése személyiség- és társadalompszichológiai, történeti, szociális, jogi, esztétikai, testtudati aspektusokat érint – és nincs olyan területe a társadalmi életnek, ahol felbukkanása kizárható volna.
Szólj hozzá!
|

Csak egy jó film kell – Interjú Andrew Starke producerrel
Szabó Ádám
A kultstátusznak örvendő brit direktor, Ben Wheatley valamennyi munkája (Down Terrace, Halállista, Vérturisták, Valahol Angliában) mögött ő állt. Idén a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijében ült Szász János rendező és Santa Lingevičiūtė, a Vilniusi Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatója társaságában. Andrew Starke-kal, a Rook Films nevű produkciós cég egyik tulajdonosával az Uránia mozi kávézójában beszélgettünk.

Szólj hozzá!
|

Egy s más a gyűlöletellenességről – interjú Mihályfi Balázzsal
Jónás Ági
Tizenkét évvel a Pesti Színházban tartott ősbemutató után Marton László ismét Spiró György Elsötétítés című drámáját rendezi, ezúttal a Rózsavölgyi Szalonban a holokauszt-emlékév keretében. Egy történet, amely a felvilágosodás, szabadság, a stigmák és az elsötétülés ösvényére csalja a nézőket. Az egyik főszereplővel, Mihályfi Balázzsal beszélgettünk.
Szólj hozzá!
|

A Kiss herceg nyomában
Ayhan Gökhan
Kiss Ottó könyveivel általában két súlyos, kikezdhetetlen bajom van. Az egyik, hogy ritkán jelennek meg, a másik, hogy néhány kivételtől eltekintve túl rövidek. Az egész eddigi életművön áthat ez a ritkaság-rövidség.
Szólj hozzá!
|

Érzelmek kávéházi hálójában
Szlávik Dóra
Szutrély KatalinAz Andrássy úton (az Oktogon és az Operaház között) található a Párizsi Nagyáruház (mely egyébként az Alexandra Könyváruháznak ad otthont), aminek az első emeletén található egy kis ékszerdoboz, a Lotz Terem, mely amúgy kávéházként funkcionál. Ez az átlagos koncertteremnél jóval kisebb befogadóképességgel rendelkező helyiség kitűnően alkalmas kisebb volumenű, ám annál családiasabb hangulatú koncertek megrendezésére. Igaz, a pincérek néha leejtettek ezt-azt, nem ritkán az utcai zajok is hallhatóbbak voltak, mint a "normális" koncerttermekben, de ezek is csak a régi "házi koncert" érzését erősítették bennem.
Szólj hozzá!
|

Szeress, ne háborúzz!
Benke Attila
A rasszizmus problémájáról manapság már nem könnyű eredeti és élvezetes filmet készíteni, a finn Dome Karukoskinak azonban ez mégis sikerült a dráma és a komédia arányát kiváló érzékkel tartó, a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon a diákzsűri különdíjával elismert Oroszlánszívvel.

Szólj hozzá!
|

Megírta az életet
Szarka Károly
A sötétbe boruló terem teszi meghitté a felolvasást és a beszélgetést a Roham Bárban, ahol kollégák és barátok figyelik az eseményeket. Na meg egy frissen szerzett rajongó, aki aztán aktivizálja is magát. Ophélia a kádban címmel, a József Attila Kör és a PRAE.HU közös kiadásában megjelent Nagy Márta Júlia első verseskötete, a kérdező szerepét Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán vállalta.
Szólj hozzá!
|

Keménydrog
Benke Attila
Ben Wheatley a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon is szereplő filmje, a Valahol Angliában nemcsak a tizenhetedik századi angol polgárháborúba, hanem a pszichedelikus művészfilmek nagy korszakába, a hatvanas-hetvenes évekbe is visszarepíti a drogmámoros utazásra nyitott befogadókat.

Szólj hozzá!
|

A séffeleség kesernyés gyönyöre
Kocsis Katica

Azt gondolánk, hogy sztárséf feleségének lenni minden élet legjobbika, ahol az ágyba kapott reggelik, a gyertyafényes vacsorák mindennaposak, és ahol a hitves a főzés fáradalmai alól is feloldozást nyer. Minden világok legjobbikában biztosan így is lenne, azonban Bíró Zsófi új könyvéből kiderül, hogy a valóság némiképp másképp fest: A boldog hentes felesége szatirikus történeteivel vall arról, hogy miként lehet ez az élet egyszerre mennyország és maga a pokol.


Szólj hozzá!
|

Félelemtől meggyötörten
Mátrai Diána Eszter
Ahol terror van, ott félelem van. Aki fél, terrorizál. Aki sokáig terrorban él, annak félelme a terror felszámolása után sem oldódik. Ezt képviseli a berlini Komische Oper a Gluck Iphigénia Tauriszban című opera-előadásában.
Szólj hozzá!
|

This is Blitzkrieg!
Orcsik Roland
Nemrég jelent meg a kultikus szlovén zenekar, a Laibach új, Spectre című lemeze. Mozgalmi antidalok, provokáció és szublimáció. Kőkemény diszkó a bossanova ritmusára. Április 16-án koncerteznek az A38-on, emitt pedig egy kritika arról, amit majd hallani lehet a csoport pesti fellépésén is.
Szólj hozzá!
|

Könyvből... ha lehet, regényt, történelmit vagy sci-fit
PRAE.HU
A PIM – Fordítástámogatási Iroda és a Publishing Hungary közös szervezésében 10 kiadói szakember (irodalmi ügynök, kiadó, szerkesztő) részvételével tartottak fórumot a magyar könyvkiadók számára. A háromnapos rendezvényen a kanadai, holland, ausztrál, taiwani, francia, svéd, török kiadók képviseletében jelenlévő meghívottak előadásokat hallgattak a magyar irodalomról, az itt megjelent könyvekről és kiadói stratégiákról, számos találkozón vettek részt, többek között a Libri és a Kossuth Kiadónál. Sőt, Török András és Nádasdy Ádám segítségével a magyar kultúra egy-egy szeletét is megismerhették.
Szólj hozzá!
|

Víziók és valóságok
Besze Barbara
A Mesebeszéd 2. a két és fél éve megrendezett első Mesebeszéd hagyományait kívánta továbbvinni a gyerekirodalmi szakmai életet felpezsdítő kerekasztal-beszélgetésekkel. Szekeres Nikoletta szerkesztő szervezésének köszönhetően újra találkozhatott egymással irodalmár, pedagógus, kritikus. A három fő téma: kötelező irodalom, intézményesülés és gyerekirodalmi kritika három egymást követő szekcióban került terítékre. Informatív s csak alig-alig panaszos beszélgetéseket hallhattunk, ami persze örvendetes, de bizonyos témafelvetések kapcsán azért az is megállapítható, hogy elégedetten hátradőlni még nincs okunk. 
Szólj hozzá!
|

Belső nosztalgia – Interjú Nagy Józseffel
Kirilla Teréz
Március utolsó hetében rendezték meg a debreceni Csokonai Színházban a VIII. DESZKA Fesztivált, melynek szervezői idén is arra törekedtek, hogy lehetőséget nyújtsanak a legszínvonalasabb kortárs magyar és külföldi, felnőtt- és gyerekelőadások megtekintésére. Tolnai Ottó Wilhelm-dalok című ciklusából rendezett előadást a Jel Színház mutatta be a MODEM-ben. Nagy Józsefet, a darab rendezőjét és egyik szereplőjét kérdeztük.
Szólj hozzá!
|

Irodalmi backstage Nyáry Krisztiánnal
Bihari R. Ágnes
Nyáry Krisztián és Hevesi KrisztinaIrodalmi szerelmeskönyv, Facebook-mesék kávézáshoz, irodalmi bulvár, bizonytalan eredetű ponyva vagy épp igaz mesék. Nyáry Krisztián két kötetét sokan sokféleképpen aposztrofálták már, bármelyik definíciót is érezzük helyesnek, egy dologban talán egyetérthetünk: Nyárynak köszönhetően új megvilágításba kerültek a kánon által idolokká tett írók és költők. A Kazinczy esték keretén belül Hevesi Krisztina szexuálpszichológus beszélgetett a szerzővel. 
Szólj hozzá!
|

Elindult az Egyiptom-láz Szegeden
Csányi Timea
A Móra Ferenc Múzeum már hónapok óta készül eddigi legnagyobb kiállítás-sorozatára, melynek első állomását, az ókori egyiptomi sírkamrát április 11-én nyitották meg a Kass Galériában. A nagyszabású fáraó-kiállítás az ókori egyiptomiak túlvilágának rejtélyeit és hétköznapjait hivatott bemutatni, s a Múzeumok Éjszakájától kezdve három helyszínen egészen december 16-ig várja a látogatókat. A tárlatról és a múzeum célkitűzéseiről a Móra Ferenc Múzeum PR-munkatársával, Hegedűs Anitával beszélgettünk. 
Szólj hozzá!
|

Andreas Dorau Bécsben
Janurik János
Andreas Dorau (a kép forrása: https://www.google.hu/search?q=andreas+dorau+picture&rlz=1C1CHMO_huHU583HU583&es_sm=93&biw=1000&bih=608&tbm=isch&imgil=mC0PrBtwkE4dvM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn3.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcTeGdnRxGxC9BHCzuOol7-UyAojAAF2p-zqoXsMBCwl1tzkY6Bx%253B2592%253B1728%253BLanXUwRZcLmPGM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.bureau-b.com%25252Fdorau.php&source=iu&usg=___OaZbb25vCvXn531NOaQI0vkewU%3D&sa=X&ei=mfRLU7DdG-P8ywP74YHgCg&ved=0CD8Q9QEwAA#facrc=_&imgrc=mC0PrBtwkE4dvM%253A%3BLanXUwRZcLmPGM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.bureau-b.com%252Fimages%252FAndreasDorau2013_picD_Foto_SoenkeHeld.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.bureau-b.com%252Fdorau.php%3B2592%3B1728)Idén már az ötvenediket tapossa, mégis sikerült ugyanannak a látszólag együgyű, infantilis fiúnak megmaradnia, aki 1981-ben a Fred vom Jupiter című számot egy iskolai projekt-hét keretében megkomponálta és a Neue Deutsche Welle egyik alapkövévé tette. Az ötödik X-et új albummal (Aus der Bibliothèque), egy válogatás CD-vel (Hauptsache Ich) és egy koncertkörúttal is megünnepli Andreas Dorau. Ennek keretében Bécsben, a Brutban vendégeskedik május 3-án.
Szólj hozzá!
|

A halálos unalom meggyőző tragédiája
Tóth Tünde
Hedda egy hisztérika. Egy tragikus sorsú, érzékeny nő. Önfejű, szenvedélyes, intelligens, notórius unatkozó, kényes, rideg, kiábrándult és szerelmes asszony. Ezt a szerepet vállalta Petrik Andrea Ibsen drámájában a Radnóti Színházban.

Szólj hozzá!
|

Nem sok, nem kevés és nem akármilyen – Interjú Császi Ádámmal
Forgács Nóra Kinga
Császi Ádám kisjátékfilmjeit láthattuk a Magyar Filmszemléken, első egészestés játékfilmjével pedig a Berlinale Panorama szekciójában mutatkozott be. A Viharsarok már látható a hazai mozikban, ennek apropóján beszélgettünk társadalmi elkötelezettségről, identitáskeresésről, a szerelem következményeiről és a filmről, ami azért van, hogy megnézzék.
Szólj hozzá!
|

Foxi Maxi unokája
Rácz I. Péter
A lobogó fülű, foltos eb nem hagyja aludni a Lukrécia- és Szerénke-rokon Frici cicát. Foteljüket és szunyókájukat odahagyva pintyvadászatra indulnak, mert gazdijuk boldogsága talán ezen múlik. Végül tényleg madarat lehet velük fogatni, úgy örülnek. Bumburi immár negyedik alkalommal bűvöli el kis olvasóit.
Szólj hozzá!
|

Katalinpuszta
felkarolo
2014. 04. 23 13:54
Emlék
Adalbert
2014. 04. 23 06:51
A fénycsempész
Fényevő
2014. 04. 23 06:15
Nappy Happy
Grafotárium
2014. 04. 22 23:23
Húsvéti alkotóház
Dami
2014. 04. 22 21:24