bezár
 

irodalom

2016. 06. 06.
A Laskai Osvát Antikvárium a Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Laskai Osvát Antikvárium a Könyvhéten A Laskai Osvát Antikvárium Borz Tamás: Az érsek vitéze - Esztergom 1543 - c. könyvével jelentkezik a 87. Ünnepi Könyvhéten

Az érsek vitéze

 

1543 februárja. A töröktől tavaly sikertelenül próbálták visszafoglalni Budát, ráadásul a kísérlet feldühítette Szulejmánt. Idén ismét megpróbálja beteljesíteni régi álmát: Bécset akarja elfoglalni. A Duna mentén, Esztergomon keresztül akar eljutni a híres városba.

Eközben az Esztergom közelében lévő faluban, Nagyölveden vígan farsangoznak az érsek helyi nemesei. Várdai Pál, az esztergomi érsek szeretett várának védelmére fogja küldeni őket, miközben elhagyott otthonuk is veszélybe kerül, talán nem is a törökök „jóvoltából”.

Ezalatt egy balkáni falucskában, Uzsicében, egy háborúskodásból kiábrándult szpáhi váratlan látogatót kap.

Vajon mi sül ki Horváth Bertalan és Murád szpáhi találkozásából?

Ez a történelmi regény az átlagosnál jobban törekszik arra, hogy hiteles legyen. Aki Esztergom vagy a Magyar Királyság török-kori történetére, esetleg a hódító Oszmán Birodalomra is kíváncsi, bátran vegye kezébe ezt a könyvet, mert a szórakoztatás mellett az ismeretterjesztés is kiemelt célja.

Az érsek vitéze

Benne vagyunk a fősodorban. Az utóbbi egy-két évtized páratlan felívelést hozott a gyerek- és felnőttirodalomban egyaránt. A posztmodern utáni nemzedék megint elkezdett nekünk történeteket mesélni, mi pedig, olvasók, kortól és nemtől függetlenül, boldogan lubickolunk ebben a gazdagságban. De jó, hogy ízig-vérig történelmi regényeink is vannak már! A nagy elődök és kortársak könyvei mellé bátran állíthatjuk Borz Tamás izgalmas, fordulatos, jól láttató és remekül magyarázó könyvét: eljött az idő, Olvasó, ugorj fejest a 16. századba. Itt a török. Hát te hol vagy? (Süveges Gergő)

 

Előszó

 

Nagy örömmel ajánlom e remekművű kötetet az olvasó figyelmébe!

A szerző, Borz Tamás, fiatal, huszonéves történész, aki az ELTE Történeti Intézetében szerzett tudását, a diplomát követő években, mint az Esztergomi Dzsámi múzeum munkatársa jelentősen elmélyítette, életre keltette. Segítette ebben a tény, hogy régi esztergomi család fia, aki az anyatejjel szívta magába a Magyar Királyság első fővárosának, az Európa-szerte nagyra becsült Esztergomnak a szeretetét. Így nem véletlen, hogy meghallotta a Város történelmi épületeinek, a Várnak és mindenekelőtt a Duna-parti Malom-bástya köveinek évszázados üzenetét az 1543. év forró nyári napjaiban a muzulmán hódítókkal folytatott véres küzdelemről. A szereplők valóságos történelmi személyek. A főszereplő, Horváth Bertalan, az esztergomi vár birtokosának, Várdai Pál érseknek, – aki Habsburg Ferdinánd magyar király helytartója – kiváló vitéze, lovasainak tüzes lelkű, a lehetetlent nem ismerő parancsnoka. Igaz ember, példás hazafi, katonáinak igaz barátja és szerető családapa. 

Borz Tamás

A kötet eseményeinek vezérfonalát Istvánffy Miklós (1538-1615), a kortárs jeles történész és politikus, Várdai Pál esztergomi érsek apródjának a Magyarok dolgairól írt históriája képezi. 

Borz Tamás jeles írói képességgel, élvezetes szépirodalmi előadásával részesévé teszi az olvasót az 1543. február 6. és szeptember 23. közötti hetek és napok élet-halál harccal teli hősies eseményeinek, amelyek Esztergom, az ősi, Árpád-kori dicső magyar főváros elestével végződnek.

Jelen lehetünk – egyidejűleg – Horváth Bertalan falujában, az Esztergomtól 30 km-re északnyugatra fekvő Nagyölved községben, – Esztergomban, Pozsonyban, – ahová Habsburg Ferdinánd király száműzte az  érseket, – valamint a Szulejmán szultán vezette, hatalmas muszlim sereggel érkező 1543. évi török hadjárat főbb állomásain. 

A szereplők sokoldalú jellemzése, a helyszínek festői bemutatása, valamint az események életképekkel, ízes magyar párbeszédekkel való gazdagítása jelenvalóvá, érdekfeszítővé teszi a közel félezer éves eseményeket.

A kötet igazolja az ősi igazságot: a történelem az Élet tanítómestere! Ráébreszti a 21. század emberét az Életnek értelmet adó legfőbb értékekre, az Igaz, a Jó és a Szép örömére, a hazaszeretet és a jellemesség boldogságára.

 

Esztergom, 2016. Szent György havában

 

                        Dr. Prokopp Mária

                        ELTE egyetemi tanár,

                        a Balassa Bálint Társaság elnöke

 

A szerző, Borz Tamás a Líra közös standjánál ( 4-es, vagy 5-ös stand ) dedikál jún. 12-én ( vasárnap ) 18.00-19.00 -kor a Vörösmarty téren.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés